Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Een prettige Bevrijdingsdag!


Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Brussels Parlementsgebouw

Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement is het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement behandelt alle zaken die dat gewest aangaan. Het bestaat uit 89 zetels, waarvan 72 voor de Franstalige partijen en 17 voor Nederlandstalige partijen zijn. Het parlement vergadert in het Brussels Parlementsgebouw.

Het parlement is opgericht in 1989. Er was veel onenigheid tussen Vlaanderen en Wallonië over het parlement. Hierdoor duurde het meer dan negen jaar voordat er überhaupt een parlement kwam. De eerste verkiezingen vonden plaats in 1989. Sinds 1995 worden de verkiezingen gehouden in dezelfde jaren als alle andere gewesten. Stemmers in Brussel kunnen kiezen of ze op een Vlaamse of op een Franstalige partij stemmen. Er zijn hiervoor twee aparte stembiljetten. Oorspronkelijk was er geen vaste verdeling voor het aantal zetels voor Vlaamse en Franstalige partijen. Dit werd veranderd in 2001, aangezien er steeds minder op Vlaamse partijen wordt gestemd. Sindsdien hebben de Vlaamse partijen altijd 17 zetels en de Franstalige partijen altijd 72 zetels. Vóór 2001 telde het parlement slechts 75 zetels; tegenwoordig 89.

De 17 Vlaamse leden vormen de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de 72 Franstalige leden het Parlement francophone bruxellois.

Zetels

Logo Politieke partij zetels
Socialist Party (Belgium) logo.svg
Parti Socialiste 16
Ecolo Logo.svg
Ecolo 15
Mouvement Réformateur logo.svg
Mouvement Réformateur 13
PVDAPTB-2022-icon-profile01.png
Parti du Travail de Belgique 10
DéFI logo.svg
Démocrate Fédéraliste Indépendant 10
Les Engagés 6
Logo Groen.svg
Groen 4
Open VLD.svg
Open Vlaamse Liberalen en Democraten 3
One.brussels-Vooruit 3
FileLogo N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie).png
Nieuw-Vlaamse Alliantie 3
Cd&v logo.png
Christen-Democratisch en Vlaams 1
Vlaams Belang 1
Agora (Belgium).png
Agora 1
PVDAPTB-2022-icon-profile01.png Partij van de Arbeid 1
Onafhankelijk lid 2
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brussels_Hoofdstedelijk_Parlement&oldid=714106"