Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 1 t/m 28 juli staat WikiKids in het teken van de Griekse mythologie! Doe jij ook mee?

Christen-Democratisch en Vlaams

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V)

Christen-Democratisch en Vlaams Logo.svg

Datum van oprichting september 2001
Actief in Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Flag Belgium brussels.svg Brussel
Stroming/ideologie Christendemocratie
Leden en aantallen
Partijleider
Partijvoorzitter Wouter Beke
Fractievoorzitter Europees Parlement Kris Peeters
Fractievoorzitter Kamer Servais Verherstraeten
Fractievoorzitter Senaat Sabine de Bethune
Fractievoorzitter Vlaams Parlement Peter Van Rompuy
Fractievoorzitter Brussels Parlement Joris Poschet
Fractievoorzitter
Fractievoorzitter
Zetels
Zetels Europees Parlement 2 van 21
Zetels Kamer 12 van 150
Zetels Senaat 5 van 60
Zetels Vlaams Parlement 19 van 124
Zetels Brussels Parlement 1 van 89
Zetels
Zetels
Portaal Portal.svg Politiek

Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V) is een Vlaamse partij, die naar eigen zeggen "elke mens als uniek en waardevol beschouwt", en de "persoon centraal zet". Momenteel is de partijvoorzitter Wouter Beke, en met 783.040 stemmen in Vlaanderen bij de (federale) verkiezingen van 2014, werd deze partij de op een na grootste van België. Momenteel vormt CD&V ook samen met NVA en Open VLD (een totaal van 89 van de 150 zetels) ook een coalitie en vormt het de zogenoemde "regering Bourgeois", genoemd naar Geert Bourgeois die als lid van NVA de Minister-president werd. CD&V mocht Hilde Crevits aanstellen als minister van onderwijs en tegelijk ook viceminister-president. Volgens de huidige politieke peiling (geraadpleegd op 5 maart 2019) zou CD&V op federaal niveau stijgen naar 18.7%, dit is 0.1% beter dan bij de federale verkiezingen van 2014.

De kleur van de partij is de kleur oranje.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De Katholieke Partij was een conservatieve politieke partij in België die ontstond uit de samensmelting van de conservatieve kieskringen, de vereniging die de samenstelling van de kieslijsten bepaalde, en de katholieke kringen, een vereniging die zich verzette tegen het antiklerikalisme (het protest tegen de regerende macht van de katholieke kerk). Deze partij haalde voor het eerst een meerderheid in het parlement in 1884, en zouden deze positie 30 jaar lang behouden.

Na de Eerste Wereldoorlog wordt de situatie echter minder gunstig wanneer de regering van nationale eenheid werd ingevoerd waarin de Katholieke Partij niet vertegenwoordigd werd onder de eerste minister Léon Delacroix. Uiteindelijk begint de partij uiteen te vallen en wordt deze ontbonden in 1936.

Christelijke volkspartij

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christen-Democratisch_en_Vlaams&oldid=568872"