Groene energie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Groene energie is energie die opgewekt is uit duurzame energiebronnen, dat betekent dat je niks hoeft af te pakken van de aarde. Je beschadigt dan niks van de aarde. Je hebt verschillende manieren om groene energie op te wekken. Een voorbeeld ervan is zonne-energie, dat is energie die wordt opgewekt uit de straling van de zon. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor je huis. Je kan ze dan ook gemakkelijk op je dak plaatsen.

Wat is het nou eigenlijk?

Groene energie is energie die opgewekt is uit duurzame energiebronnen, dus dat betekent dat je niet iets van de natuur hoeft af te pakken. Maar er zijn ook nadelen. Het kost (best) veel geld om bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen. Maar als je bijvoorbeeld benzine wil hebben, heb je olie uit de aarde nodig. Die olie is op een gegeven moment op. Maar als je windmolens plaatst, heb je wind nodig en de wind gaat nooit op. De zon pas over 5 of 6 miljard jaar, en de zee raakt nooit op.

Soorten groene energie

Zonne-energie

Solar panels on a roof.jpg

Door middel van zonlicht kun je groene energie opwekken. Dit kun je doen door middel van zonnepanelen. Wanneer de zon op de zonnepanelen schijnt komen er elektronen in beweging. Doordat deze elektronen in beweging komen ontstaat er gelijkstroom. Gelijkstroom kunnen we nog niet gebruiken om bijvoorbeeld een computer op te laden. Hiervoor hebben we wisselstroom nodig. Wisselstroom ontstaat doordat de omvormer gelijkstroom omzet in wisselstroom. Dit wordt opgeslagen in de meterkast en kan dan weer gebruikt worden om bijvoorbeeld een computer op te laden.

Windenergie

Windmolens maken overuren.jpg

Groene energie kun je ook opwekken door middel van wind. De wind zorgt ervoor dat de wieken, ook wel rotorbladen genoemd, gaan draaien. Wanneer de wind van een andere kant komt zorgt de windvaan ervoor dat de rotorbladen zo draaien dat het nog steeds de wind opvangt. Achter de rotorbladen bevindt zich het lichaam van de windmolen. Dit gedeelte van de molen wordt ook wel de gondel genoemd. Hier bevindt zich de generator en de tandwielkast. De generator zorgt ervoor dat de bewegingsenergie, dus de wind, wordt omgezet in elektriciteit. Dit gebeurt hetzelfde als met een dynamo op de fiets. Wanneer de dynamo tegen het wiel aanstaat en je hard fiets zorgt het ronddraaien, ook wel bewegingsenergie, ervoor dat het lampje op je fiets gaat branden. De tandwielkast zorgt ervoor dat de rotatiesnelheid wordt vergroot. De tandwielkast zorgt er dus voor dat de elektriciteit nog sneller wordt opgewekt.

Waterenergie

Elektriciteit kan ook worden opgewekt door stuwdammen. Deze elektriciteit heet waterkracht of waterenergie. Wanneer het water hoog genoeg staat gaat er een schuif open. Wat er voor zorgt dat het water naar de turbine stroomt. Doordat de turbine ervoor zorgt dat het water nog harder gaat stromen kan er elektriciteit worden opgewekt. Dit gebeurt bij de generator. De generator heeft dezelfde werking als bij de windmolen. De generator zorgt ervoor dat de bewegingsenergie, het water dat stroomt, wordt omgezet in elektriciteit.

Andere groene energie

Je hebt ook nog energie uit afval, dan gebruiken ze de warmte die vrij komt bij de verbranding en natuurlijk lichaamsenergie, dus fietsen en dan energie opwekken met een dynamo. Van het afval heb je in Nederland maar 2 bedrijven bestaan die eraan meewerken. Het grootste bedrijf staat in Amsterdam. Die verzamelen al het afval dat in Amsterdam wordt opgehaald, verbranden het dan en met de energie die er dan vrij komt maken ze elektriciteit. En met die elektriciteit die ze dan op hebben opgewekt zorgen ze in Amsterdam voor stroom.

Aanbieders

Als je zelf geen zonnepanelen op je dak hebt, en het ook niet wilt, kan je een abonnement met duurzame energie afsluiten. De duurzame energie is sterk in opkomst in Nederland. Vroeger was de voornaamste energie kernenergie. Maar dat is nog best gevaarlijk. Dus daarom gingen ze zoeken naar alternatieven. Nu kan je dus zelf zonnepanelen op je dak plaatsen maar ook een abonnement nemen dat duurzaam is. Dus dat is dan opgewekt van windmolens, getijde-energie of zonne-energie. In Amerika heb je in de woestijn ook hele grote velden van zonnepanelen. Die staan daar omdat er in de woestijn heel veel zonneschijn is en dus ook veel UV-straling, waar alle zonnepanelen gebruik van maken.

Voor- en nadelen

Je hebt voor en nadelen van groene energie. Dus je hebt ook voor- en tegenstanders van groene energie. De overheid vindt het maar te duur maar de Nederlandse burger vindt het hard nodig. Hieronder de voor en nadelen.

Voordelen

Een van de voordelen van groene energie is dat je veel geld kan besparen op energierekeningen. Want als je zonnepanelen op een dak plaatst hoef je niks te betalen aan de energie rekening, want die heb je dan niet nodig. Een ander voordeel is dat de aarde hierdoor minder vervuild wordt. Want als je zonnepanelen op je dak hebt, hoeft er geen kerncentrale CO2 uit te stoten. Dus dat betekent dat de lucht schoner blijft. En dat is dan weer goed voor de gezondheid. Zo heb je in steden als Hong Kong veel CO2-uitstoot vanwege de vele auto's die er rijden. Als je in het centrum buiten wilt rondlopen moet je een mondkapje op als je zeker wilt zijn dat je geen vervuilde lucht inademt.

Nadelen

Er zijn maar weinig nadelen op te noemen over groene energie. Een groot nadeel is dat het duur is. Voor een zonnepaneel ben je al snel 300 euro kwijt. Dat is behoorlijk duur als je je hele dak er mee wilt bedekken. De energie abonnementen van groene energie zijn ook veel duurder dan gewone energie abonnementen. Dat komt omdat je als je groene energie wilt opwekken als Nuon of Eneco dat je veel windmolens of zonnepanelen nodig hebt. En het opwekken is in Nederland niet zo gewoon, dus daarom is het ook duurder. Een ander groot nadeel is dat bijvoorbeeld windmolens het landschap kunnen verwoesten. Veel natuurliefhebbers zijn daarom tegen windenergie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groene_energie&oldid=770363"