Zonne-energie

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zonnepanelen op een dak

Zonne-energie is energie die afkomstig is van de zon. De zon is namelijk de grootste energiebron die we hebben. Die energie bestaat uit warmte en licht. Energie van de zon kan je omzetten in elektriciteit. Voor de ontdekking hiervan moeten we terug in de tijd naar 1839 toen Edmond Becquerel het fotovoltaïsche effect uitvond.

De zon is een natuurlijke bron die nog voor ongeveer 5 miljard jaar blijft branden en het milieu ook niet belast, dus rekenen we zonne-energie tot de duurzame energie. Energie uit water en wind zijn andere voorbeelden van duurzame energie.

over het geheel gewoonlijk bieden zonnepanelen een duurzame en hernieuwbare elektriciteitsbron door gebruik te maken van de kracht van zonlicht.

De elektriciteit die door zonnepanelen wordt opgewekt, kan onmiddellijk worden gebruikt om huizen, gebouwen of apparaten van stroom te voorzien. Niet nodige elektriciteit kan worden opgeslagen in batterijen voor later gebruik of worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet, waarbij kredieten of betalingen worden verdiend via terugbetalingen.

Opwekken

Je kan op twee manieren zonne-energie opwekken:

1) Zonnecellen: die zetten zonlicht om in elektriciteit. Zonnecellen worden ook samengevoegd aan zonnepanelen. Je ziet ze vaak op daken van huizen liggen. Zo'n zonnepaneel heeft een oppervlakte van ongeveer 1 m². Om voldoende energie op te wekken voor een huis heb je ongeveer 25 tot 40 zonnepanelen nodig.

2) Warmtecollectoren: die vangen de warmte van de zonnestraling op. Warmtecollectoren worden gebruikt voor de verwarming van voor het bad en de keuken.

Bij een zonneverwarmingssysteem wordt gebruik gemaakt van installaties die zonne-energie gebruiken om een bestaand gebouw af te koelen of te verwarmen. Bij een zonne-energiesysteem zorgt het voor afkoeling of verhitting. Bijvoorbeeld een 'zonneruimte' wordt gebruikt in de winter als collector wanneer de zonneschermen open staan , en in de zomer als koelsysteem wanneer deze dicht zijn.

De nieuwe manier van opwekken van zonne-energie is met een zonnecollector. Dit is een combinatie tussen zonnecellen en warmtecollectoren. De zonnecollector kan zowel zonlicht omzetten in elektriciteit als in warmte. Dit wordt gedaan door laserstralen op een plat stukje metaal af te vuren. Hiermee wordt er een patroon op de oppervlakte geëtst.

Voor- en nadelen van zonne-energie

Voordelen:

  • gratis
  • belast het milieu niet
  • veilig

Deze bron is helemaal gratis, het vervuilt de lucht niet en is zeer veilig.

Nadelen:

  • Deze energiebron heeft een groot nadeel: de hoge aanschafkosten. De energiebron is zelf wel gratis , maar de zonnepanelen zijn heel duur. Vb. : Je hebt duizenden vierkante meters om genoeg energie op te wekken voor maar een heel klein dorpje. Dus een stad heeft niet genoeg plaats om zonne-energiecentrales te bouwen en ook niet genoeg geld.
  • Zonnecellen worden voornamelijk in China geproduceerd. Dit wordt nog niet duurzaam geproduceerd, waardoor er veel co2 uitstoot is. Wel in China onderweg om steeds meer groene energie te gaan gebruiken.

Zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen kan energie worden opgewekt. De Romeinen gebruikten al zonne-energie om hun badhuizen op te warmen. De geschiedenis van zonnepanelen gaat dan ook ver terug in de tijd!

Toekomst

Waarschijnlijk is het later mogelijk om grotere vermogens uit deze cellen te halen. Ook zullen huizen in de toekomst voorzien worden van apparaten die op zonne-energie werken. Als fossiele brandstoffen opraken dan moet er toch een ander manier zijn om aan energie te komen. Zonne-energie zal dus in de toekomst een grotere rol gaan spelen.

Link

Bronnen

Kraaijvanger, T. (2014, 23 oktober). Zonne-energie is niet zo goedkoop als wij denken. Scientias.nl. https://www.scientias.nl/zonne-energie-niet-zo-goedkoop-als-wij-denken/

Lammerse, V. (2020, 14 februari). Dankzij nieuwe uitvinding kunnen we nog efficiënter zonne-energie opwekken. Scientias.nl. https://www.scientias.nl/dankzij-nieuwe-uitvinding-kunnen-we-nog-efficienter-zonne-energie-opwekken/

NOS. (2018, 5 april). Wereldwijd sterke groei van zonne-energie. https://nos.nl/artikel/2225931-wereldwijd-sterke-groei-van-zonne-energie.html

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zonne-energie&oldid=844965"