Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Zonne-energie

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Zonnepanelen op een dak

Zonne-energie is energie die afkomstig is van de zon. De zon is namelijk de grootste energiebron die we hebben. Die energie bestaat uit warmte en licht. Energie van de zon kan je omzetten in elektriciteit.

De zon is een natuurlijke bron die nog voor ongeveer 5 miljard blijft branden en het milieu ook niet belast, dus rekenen we zonne-energie tot de duurzame energie. Energie uit water en wind zijn andere voorbeelden van duurzame energie.

Opwekken

Je kan op twee manieren zonne-energie opwekken:

1) Zonnecellen: die zetten zonlicht om in elektriciteit. Zonnecellen worden ook samengevoegd aan zonnepanelen. Je ziet ze vaak op daken van huizen liggen. Zo'n zonnepaneel heeft een oppervlakte van ongeveer 1 m². Om voldoende energie op te wekken voor een huis heb je ongeveer 25 tot 40 zonnepanelen nodig.

2) Warmtecollectoren: die vangen de warmte van de zonnestraling op. Warmtecollectoren worden gebruikt voor de verwarming van voor het bad en de keuken.

Bij een zonneverwarmingssysteem wordt gebruik gemaakt van installaties die zonne-energie gebruiken om een bestaand gebouw af te koelen of te verwarmen. Bij een zonne-energiesysteem zorgt het voor afkoeling of verhitting. Bijvoorbeeld een 'zonneruimte' wordt gebruikt in de winter als collector wanneer de zonneschermen open staan , en in de zomer als koelsysteem wanneer deze dicht zijn.

Voor- en nadelen van zonne-energie

Voordelen:

  • gratis
  • belast het milieu niet
  • veilig

Deze bron is helemaal gratis, het vervuilt de lucht niet en is zeer veilig.

Nadelen: Deze energiebron heeft een groot nadeel: de hoge aanschafkosten. De energiebron is zelf wel gratis , maar de zonnepanelen zijn heel duur. Vb. : Je hebt duizenden vierkante meters om genoeg energie op te wekken voor maar een heel klein dorpje. Dus een stad heeft niet genoeg plaats om zonne-energiecentrales te bouwen en ook niet genoeg geld.


Zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen kan energie worden opgewekt. De Romeinen gebruikten al zonne-energie om hun badhuizen op te warmen. De geschiedenis van zonnepanelen gaat dan ook ver terug in de tijd!


Toekomst

Waarschijnlijk is het later mogelijk om grotere vermogens uit deze cellen te halen. Ook zullen huizen in de toekomst voorzien worden van apparaten die op zonne-energie werken. Als fossiele brandstoffen opraken dan moet er toch een ander manier zijn om aan energie te komen. Zonne-energie zal dus in de toekomst een grotere rol gaan spelen.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zonne-energie&oldid=549239"