Jan Jambon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Jambon

Johan (Jan) Jambon (Genk, 26 april 1960) is een Belgisch politicus namens de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Jambon is sinds 2 oktober 2019 de minister-president van Vlaanderen. Daarnaast is Jambon nog de burgemeester van de gemeente Brasschaat.

Jambon studeerde informatica aan de Vrije Universiteit Brussel. Jambon is in het verleden lid geweest van Vlaams Blok, de voorganger van Vlaams Belang. Hij sloot zich later aan bij de Nieuw-Vlaamse Alliantie in 2005. Jambon is één van de voorstanders van de Vlaamse onafhankelijkheid en is erg voor het behoud en beschermen van de Vlaamse cultuur. In 2014 werd Jambon landelijk minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Jambon kreeg in 2016 te maken met de terroristische aanslagen in Brussel. Hij zei dat "de moslimgemeenschap stond te dansen naar aanleiding van de aanslagen" en bood zijn ontslag aan aan Charles Michel. Michel weigerde dit echter. In 2018 stopte hij als minister, nadat de N-VA uit de regering van Michel was gestapt.

In oktober 2019 werd Jambon minister-president van Vlaanderen. Onder Jambon werd er in Vlaanderen veel bezuinigt, aangezien België een grote staatsschuld had. Dit werd als oneerlijk gezien, aangezien Wallonië niet bezuinigde. Het bezuinigen zorgde dat het Vlaamse budget voor cultuur met 70% werd verkleind. Op Facebook waren er daarom Vlamingen die hun profielfoto voor 70% geel maakten. Kort na zijn minister-presidentschap ontstond ophef toen Jambon Angry Birds zou zitten te spelen tijdens een vergadering in het Vlaams Parlement. Jambon reageerde echter dat dit geen Angry Birds was, maar Toy Blast.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan_Jambon&oldid=625610"