Charles Michel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charles Michel
Charles Michel (politician).jpg
Naam voluit
Geboren 21 december 1975
Geboren te Namen
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Mouvement Réformateur
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 11 oktober 2014
Aftreden 27 oktober 2019
Voorganger Elio Di Rupo
Opvolger Sophie Wilmès
Functie(s)
Burgemeester Waver (2006 - 2014)
Portaal Portal.svg Politiek

Charles Yves Jean Ghislaine Michel (Namen, 21 december 1975) is een Belgisch politicus voor de Mouvement Réformateur (MR). Michel was van 11 oktober 2014 tot en met 27 oktober 2019 de federale premier van België. Hij was de opvolger van premier Elio Di Rupo en werd zelf opgevolgd door premier Sophie Wilmès.

Michel is sinds 1 december 2019 de voorzitter van de Europese Raad. Hiermee is hij de opvolger van Donald Tusk. De Europese Raad bestaat uit alle regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie.

Leven

Jeugd en opleiding

Michel is de zoon van Louis Michel, voormalig Euro-Commissaris en minister van Buitenlandse Zaken. Op zijn zestiende werd hij al lid van de jongerenafdeling van de MR en was zelfs voorzitter van de organisatie.

Charles Michel behaalde een graad in Rechten en heeft als advocaat/jurist in Brussel gewerkt.

In de politiek

Op achttienjarige leeftijd begon hij met zijn politieke carrière. In 1994 werd hij lid van de provincieraad van de provincie Waals-Brabant. Dit bleef hij tot 1999. Dat jaar werd hij verkozen tot de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Met 23 jaar was hij het jongste lid.

In 2000 werd hij lid van de Waalse Regering als minister. Dit maakte hem de jongste minister in België ooit. Hij werd minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken. Hij moderniseerde onder meer de organisatie van de Waalse overheid en de provincies. Na de verkiezingen van 2004 verloor de MR haar plekje in de regering. Tussen 2004 en 2007 was hij opnieuw lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Ondertussen was hij ook schepen in de gemeenteraad van Waver tussen 2000 en 2006. Tussen 2006 en 2014 was hij burgemeester van de stad. Tussen 2007 en 2011 was hij minister van ontwikkelingssamenwerking onder de premiers Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Herman Van Rompuy. Toen de MR tijdens de verkiezingen van 2010 fors verloor, daagde hij Didier Reynders uit om voorzitter van de MR te worden. In 2011 werd hij de nieuwe voorzitter van de partij. Tussen 2010 en 2014 was hij opnieuw lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Premier van België

De Russische president Vladimir Poetin en Charles Michel ontmoeten elkaar.

Op 7 oktober 2014 bereikten organisatoren, die een nieuwe regering moesten vormen, een akkoord. Michel werd voorgedragen als de nieuwe premier. Charles Michel is 38 jaar en zodoende de jongste Belgische regeringsleider, sinds deze functie werd ingesteld in 1918. Michel vormde een regering met de Vlaamse partijen Open Vld, CD&V en N-VA. De MR was hierdoor de enige Franstalige partij, wat een Franstalige minderheid betekende.

De regering van Michel kreeg onder meer te maken met het herstel na de Eurocrisis en de Europese Vluchtelingencrisis van 2015. Eind 2018 kwam er een conflict binnen de regering over de VN-Migratiepact. Dit akkoord ging over het beheersen van migratiestromen en stelde allerlei voorwaarden voor migratie. België ondertekende dit akkoord, waarna de N-VA uit de federale regering stapte. Hierdoor verloor Michel zijn meerderheid en bood uiteindelijk zijn ontslag aan op 18 december 2018.

Michel bleef aan als premier voor de lopende zaken. Michel gaf aan zich niet herkiesbaar te stellen en zich op de Europese verkiezingen te richten. Op 27 oktober 2019 werd Charles Michel opgevolgd door Sophie Wilmès.

Voorzitter van de Europese Raad

Op 1 december 2019 werd Michel benoemd tot de voorzitter van de Europese Raad. De Europese Raad is een belangrijke instelling van de Europese Unie, waar de gekozen staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten met elkaar vergaderen. Michel nam deze functie over de Pool Donald Tusk.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Charles_Michel&oldid=798554"