Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Guy Verhofstadt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guy Verhofstadt in 2014

Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt (Dendermonde, 11 april 1953) is een Belgisch politicus, die lid is van de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open VLD). Verhofstadt is tegenwoordig lid in het Europees Parlement namens de Europese partij Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Dit is hij sinds 2009 en Verhofstadt is ook de leider van deze Europese partij. Voorheen was Verhofstadt tussen 1999 en 2008 premier van België. Daarnaast is hij ook sinds 2019 gemeenteraadslid in Gent.

Verhofstadt speelt tegenwoordig een belangrijke rol in het Europees Parlement. Hij is namelijk de fractievoorzitter van de ALDE, waartoe de Open VLD en de Nederlandse partijen VVD en D66 toe behoren. Verhofstadt staat bekend om zijn pro-Europese aanpak. Hij is groot voorstander van de Europese Unie en pleit ook voor de zogeheten Verenigde Staten van Europa. Dit houdt in dat de Europese landen zich (vrijwillig) verenigen tot één land. Na het Brits referendum in 2016 over de Brexit is Verhofstadt onderhandelaar met de Britten geworden namens het Europees Parlement. Verhofstadt spreekt zich uit tegen de Brexit en vind dat het Verenigd Koninkrijk onderdeel moet blijven van de Europese Unie. Dit zorgt voor debatten met eurosceptische politici, waaronder Nigel Farage.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Guy_Verhofstadt&oldid=688193"