Extreemrechts

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Extreemrechtse, radicaal-rechtse of neo-nationalitische politiek is een vorm van politiek die nog rechtser is dan de normale rechtse politiek. Extreemrechtse partijen waren in het verleden vaak nazistisch of fascistisch en zijn tegenwoordig vaker rechts-populistisch en nationaalconservatief.

Extreemrechtse politieke partijen zijn vaak extreem nationalistisch en maken gebruik van racisme en discriminatie om hun standpunten te verkondigen. Europese en Noord-Amerikaanse extreemrechtse partijen hangen vaak complottheorieën aan die beweren dat blanke mensen tegengewerkt of soms zelfs uitgeroeid worden, terwijl mensen met een migratieachtergrond juist bevoordeeld zouden worden. Daarom vinden extreemrechtse partijen dat benadrukt moet worden dat de dominante cultuur superieur is en komen ze ook op voor die cultuur. Dit heet nativisme. Sommige extreemrechtse partijen zijn ook antisemitisch en homofoob.

De stelling dat blanke mensen of de dominante cultuur achtergesteld of in het extreme geval uitgeroeid worden is onjuist en komt niet overeen met de werkelijkheid. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat juist mensen met een migratieachtergrond te maken hebben met discriminatie en racisme.

Politieke partijen

In Nederland zijn de Partij voor de Vrijheid (PVV) en Forum voor Democratie (FvD) extreemrechtse partijen. Die laatste partij gaat verder in haar retoriek en is meerdere malen in de belangstelling gekomen door de discriminatie, het racisme, antisemitisme en homofobie binnen de partij. Buiten de politieke partijen om is fascistisch en nazistisch Studiegenootschap Erkenbrand extreemrechts. In België is het Vlaams Belang (VB) een extreemrechtse partij. De Vlaamse jongerenbeweging Schild en Vrienden is ook extreemrechts.

In de rest van Europa zijn bekende extreemrechtse partijen het Rassemblement national (Frankrijk) en de Alternative für Deutschland (Duitsland). In de Verenigde Staten is er geen grote extreemrechtse partij. Wel is het zo dat er binnen de Republikeinse Partij extreemrechtse bewegingen zijn, waaronder de Tea Party-beweging. De beweging rondom oud-president Trump kan ook gekenmerkt worden als extreemrechts en was betrokken bij de bestorming van het Amerikaanse Capitool in 2021. In Canada geldt de Canadese Volkspartij als extreemrechts en in Brazilië de Aliança pelo Brasil, de partij van president Jair Bolsonaro.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Extreemrechts&oldid=667266"