Gender

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gender of sekse betekent en laat weten bij welke geslachtsnorm je hoort, dus of je man of vrouw bent of jongen of meisje. Maar je hebt ook mensen die Genderneutraal zijn. Die voelen zich geen man of vrouw. Het is een term uit de biologie.

Je kunt onderscheid maken tussen het hebben van een bepaald geslacht (geslachtsdeel) en het psychisch voelen of willen zijn van een man of vrouw. Normaal zou je verwachten dat iemand met een bijvoorbeeld een mannelijk geslacht (biologisch bepaald), zich ook man voelt en zich veelal ook zo gedraagt (genderrol). Dat hoeft niet, weten we inmiddels. De genderidentiteit kan verschillen met het biologische geslacht. Bijvoorbeeld een man zijn, maar zich vrouw voelen.

Vaak wordt met sekse het biologische geslacht (het zijn) bedoeld en met gender het psychologische geslacht (het voelen). Toch is daar veel discussie over, want het ligt ook maatschappelijk niet zo eenvoudig.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gender&oldid=703325"