Marine Le Pen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marine Le Pen

Marion Anne Perrine "Marine" Le Pen (geboren te Neuilly-sur-Seine op 5 augustus 1968) is een Franse politica en voorzitter van de partij Front National.

Marine Le Pen is de dochter van politicus Jean-Marine Le Pen, die voor haar de partij leidde. Le Pen studeerde rechten aan de universiteit van Parijs en werkte hierna jarenlang als advocaat. Al vanaf haar achttiende was ze actief binnen het Front National. Ze was tussen 2004 en 2017 lid van het Europees Parlement.

Marine Le Pen volgde haar vader in 2011 op als leider van het Front National. Ze is iets meer vernieuwender dan haar vader, zo is ze voor abortus en het homohuwelijk. Veel katholieken binnen haar partij zijn het dan ook op die vlakken niet meer haar eens. Daarentegen is Le Pen tegen de uitbreiding van de islam in Europa en wil het dragen van religieuze symbolen verbieden. Tevens wil Le Pen Frankrijk uit de Europese Unie krijgen, een zogeheten Frexit.

Na de presidentsverkiezingen van 2012 deed Le Pen ook de presidentsverkiezingen van 2017 mee. Hier moest ze het opnemen tegen de populaire politicus Emmanuel Macron. Ze haalde de eindronde, maar verloor uiteindelijk. In 2017 lekte tevens uit dat ze tijdens haar ambt als lid van het Europees Parlement gel had misbruikt. Een lid krijgt voor het afhandelen van dossiers die met Europa te maken hebben, maar zij liet met dat geld meer doen dan alleen dat. Hierdoor ontving ze een boete.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marine_Le_Pen&oldid=650266"