Globalisering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Globe

Globalisering, ook wel mondialisering genoemd, is de wereldwijde handel en alles wat hiermee samenhangt. Globalisering is een economisch, politiek, sociaal en cultureel begrip. De wereldwijde handel vindt plaats tussen landen en door multinationals. In het woord globalisering zit het woord globe. Een globe is een wereldbol in het klein. Door globalisering kun je producten uit de hele wereld kopen en verkopen. Door globalisering gaat het werk naar landen waar de lonen het laagst zijn (lagelonenlanden) en de regels van de overheid het minst streng. De spullen die we hier gebruiken worden vaak gemaakt door mensen die er maar weinig voor betaald krijgen. Globalisering zorgt er ook voor dat het werk zelf verandert. Een product (zoals een televisie of auto) dat je koopt bestaat uit heel veel verschillende onderdelen. Die eindproducten worden niet meer gemaakt in één fabriek of door één persoon maar door heel veel verschillende fabrieken en personen. Elk fabriek richt zich op een onderdeeltje van het product (beeldschermen bijvoorbeeld, of computerchips). Een fabriek wordt specialist in het maken van dat ene tussenproduct. Ze hebben zich gespecialiseerd. Specialisering is ook een gevolg van globalisering. Het is gemakkelijk geworden om al die verschillende tussenproducten weer in een aparte fabriek samen te voegen tot een eindproduct. Specialisering zorgt er voor dat het werk efficiënter wordt maar ook minder gevarieerd.

Initiatieven

Globalisering zorgt voor positieve en negatieve gevolgen. Om de negatieve gevolgen tegen te gaan zijn er verschillende initiatieven. Zo proberen de Verenigde Naties bijvoorbeeld regels op te stellen die er voor moeten zorgen alle dat mensen een goed leven kunnen leiden. Dat doen ze bijvoorbeeld door het opstellen van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze doelstellingen zijn het vervolg van de millenniumdoelen.

Andere initiatieven die aan de duurzame ontwikkelingsdoelen bijdragen zijn bijvoorbeeld Fair Trade, Oxfam Novib, Max Havelaar en Tony Chocolonely. Als bedrijven die, zoals Tony Chonolonely, rekening houden met de mensen die de producten maken noem je dat maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Randvoorwaarden

Globalisering wordt mogelijk gemaakt door verschillende ontwikkelingen. Dat zijn politieke ontwikkelingen en technologische ontwikkelingen. Politieke ontwikkelen zijn gericht op wereldwijde samenwerking tussen landen en de akkoorden die hierover gemaakt worden. In Europa is de samenwerking binnen de Europese Unie hier een voorbeeld van. Onder politieke ontwikkelingen vallen ook de handelsakkoorden die landen met elkaar maken en de gevolgen die dit heeft. Handelsoorlogen en importheffingen zijn begrippen die hier ook bij komen kijken.

Technologische ontwikkelingen die een rol spelen bij globalisering zijn de verbeterde informatie en communicatie technologie. Die maakt samenwerken tussen mensen, bedrijven en landen een stuk eenvoudiger. Internet speelt hierbij een grote rol. Ook draagt technologie bij aan de verandering van het werk. Veel werk dat eerst handmatig gedaan werd, is gemechaniseerd, later geautomatiseerd en nog weer later overgenomen door robots. Door deze technologische ontwikkelingen zijn banen verdwenen of veranderd en zijn er nieuwe banen bijgekomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Globalisering&oldid=663081"