Robot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een robot is een machine die een bepaalde taak automatisch kan uitvoeren. daardoor hoeft de mens het niet te doen. Soms zijn het saaie klusjes,en soms zijn het gevaarlijke klusjes. Wanneer de mens niet sterk genoeg is voor die klus dan maken ze een sterke robot voor die klus. Ook zijn er robots voor onder water. In de zorg zijn er ook robots, dit is een zorgrobot.

Robots die op een mens lijken

Er zijn verschillende robots die op een mens lijken:

  1. Asimo
  2. Ubiko
  3. Kismet
  4. Plen

Asimo

Asimo is de robot die het meest op de mens lijkt. Hij kan traplopen, zwaaien en zelfs een hand schudden! En het knapste is dat hij dit allemaal uit zichzelf kan doen. Hij kan 6 kilometer per uur rennen en 3 kilometer per uur lopen. Hij is ontwikkeld in Honda's Research & Development Wako Fundamental Technical Research Center in Japan. Het moeilijke van het lopen voor een robot is dat het zwaartepunt goed moet worden verdeeld zowel als hij aan het lopen is als aan het rennen. Honda heeft bij het ontwikkelen van Asimo eerst andere robots moeten bouwen voordat ze Asimo konden maken. Honda deed dit zo: ze benadrukten elk ding in een robot wat hij zou moeten kunnen en dat dan allemaal combineren tot: Asimo. Bij de eerste serie robots ging het om het mechanisme. Bij de tweede serie robots ging het om de balans bij het lopen. De derde serie was de serie waar Asimo deel van uitmaakte. Het allereerste model was de Honda E0 (Experimental Model 0) in 1986. Dit model kon al langzaam in een rechte lijn lopen. Elke stap duurde ongeveer 5 seconden en het zwaartepunt bleef telkens goed verdeeld.

Ubiko

Ubiko is de huishoudrobot. Deze robot is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Ubix. Deze robot werkt al in sommige Japanse winkels. Het doel is om deze robots het werk te laten overnemen van mensen. Hij wordt bestuurd door je stem. Het is een echte katrobot. Deze robot is hartstikke duur omdat hij 350 euro per uur kost. Ik kon hier verder niet zoveel over vinden. Wel weet ik nog dat het een vriendelijke robot uit Japan is en daar probeert hij in een winkel mobieltjes te verkopen.


Kismet

Kismet is de robot met emoties. Hij heeft allerlei sensoren zitten in zijn mechanische hoofd waardoor hij kan reageren op mensen. Hij laat zijn reacties zien door middel van zijn ogen, zijn mond, zijn oren, zijn hoofd en zijn wenkbrauwen. Hij kan daarmee heel veel emoties uitbeelden die de mens ook kan. Zijn motivatie en gedrag kan worden aangepast. De belangrijkste persoon achter het project is Cynthia L. Breazeal.Het doel van dit project was om de relatie tussen mensen en robots te verbeteren dus om ze socialer te maken. Dat is ook nodig voor de toekomst. Eigen willen ze dus proberen om de robot Kismet een beetje op een mens te laten lijken.

Plen

Plen is een echte fabrieksrobot. Deze robots kan je met je mobieltje besturen. Hij reageert dan bij de opdrachten die jij ze opstuurt. De ontwikkelaar van Plen is de Japanse meneer Akazawa. Deze robot is zo’n 23 centimeter hoog, weegt 700 gram en kan allerlei grappige dingen doen zoals skateboarden, dansen, rolschaatsen, een kubus oppakken en gooien en nog heel veel meer. Hij kan bijna alle dingen doen die een mens ook kan! Deze robot is wel net als Ubiko aardig duur. Hij kost namelijk 2135 euro. Deze robot heeft 18 graden van vrijheid, een krachtige processor en een ingebouwde 3 assige versnellingsmeter.

Links

Bronnen

Bronnen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Robot&oldid=537234"