Virtual reality

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Virtual reality bij soldaten

Virtual reality, afgekort VR (in het Nederlands "virtuele werkelijkheid") is een geavanceerde technologie die gebruikers in staat stelt om een digitale omgeving te ervaren en te interacteren met virtuele elementen. Je hebt dan een bril op en je ziet een beeld dat eigenlijk niet bestaat. Je ziet een wereld voor je die eigenlijk er niet is. In de bril zitten sensoren die letten op de ogen, als je richting een voorwerp kijkt verscherpt het en als je je hoofd draait draait het beeld mee.

Waar wordt virtual reality voor gebruikt?

Virtual reality wordt voor verschillende doeleinde gebruikt.

Opleidingen voor soldaten

Soldaten trainen met een HMD om te oefenen met schieten en opstellingen op veldslagen. Het wordt tegenwoordig bij veel legers gebruikt.

Opleiding voor automonteurs

Door gebruik te maken van een virtual reality bril (HMD) en bijbehorend programma kunnen automonteurs stap voor stap de verschillende onderdelen onder de motorkamp loshalen, verwijderen en evt repareren. Dat is nog niet bij alle merken zo.

Games

Iemand die bezig is met virtual reality.

Virtual reality wordt nu ook voor games gebruikt. Met deze games loop je door de game.Het wordt vooral gebruikt voor schietgames. Dat ziet er zo uit. Meestal zit je in een soort houder en je loopt door met je voeten over een gladde plaat te lopen. Je ziet door een bril alles voor je. Hiernaast zie je hoe dat er uit ziet.

Opleidingen voor chirurgen

Chirurgen gebruiken voor hun opleiding virtual reality met een soort touchpad. Ze bedienen dat touchpad met ijzeren pennen en zien met de HMD wat er gebeurt in het lichaam van de patiënt.

Angsten bestrijden

Je zou het niet denken, maar virtual reality wordt ook gebruikt bij het bestrijden van angsten. Stel je voor: je hebt hele erge hoogtevrees en je wil dat afleren. Dan zet je in de toekomst de HMD op en lijk je op een hele hoge berg te staan (wat natuurlijk in werkelijkheid niet is), en je gaat steeds een stukje hoger. En door dat bijvoorbeeld iedere dag te doen, ga je je angst beheersen. Het voordeel hier aan is dat je nooit van die heuvels of bergen kan vallen, een nadeel is dat dit speeltje best wel veel geld kost.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Virtual_reality&oldid=806018"