Big data

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Big data is een Engelse term en betekent: grote hoeveelheid informatie.

Big data verwijst naar de enorme hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd door digitale apparaten en systemen. Dit omvat gegevens die worden verzameld door sociale media, e-commerce websites, mobiele apps, IoT-apparaten en andere bronnen. Big data is enorm van omvang, variëteit en snelheid, en kan vaak niet worden verwerkt met traditionele databasemethoden.

De hoeveelheid informatie (zoals hoe oud iemand is, waar diegene woont en wat voor hobby's diegene heeft) is zo groot dat je speciale computerprogramma's nodig hebt om die te analyseren.

Toepassingen

Big data worden gebruikt om nieuwe ontwikkelingen te voorspellen of het gedrag van mensen in kaart te brengen. Iemand die big data analyseert noem je een data-analist.

Big data worden bijvoorbeeld gebruikt in de wetenschap. Zo heeft de NASA heel veel informatie over het klimaat. Die data gebruiken ze om voorspellingen te doen over het weer en om deze voorspellingen steeds te kunnen verbeteren.

Big data kan waardevolle inzichten bieden door middel van gegevensanalyse, zoals het identificeren van trends en patronen, het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen en het ondersteunen van bedrijfsbeslissingen. Bedrijven en organisaties gebruiken big data-analyse om hun bedrijfsvoering te optimaliseren, hun klanten beter te begrijpen en nieuwe kansen te identificeren.

Gevaren

Er is ook kritiek op big data. Als beslissingen genomen worden op basis van de analyse van big data kunnen er ook fouten worden gemaakt of vooroordelen meespelen. Verder kan het verzamelen en gebruik van big data vragen oproepen over privacy en beveiliging, omdat het kan worden gebruikt om persoonlijke informatie te identificeren en te analyseren. Het is belangrijk om gegevensbescherming en privacybeleid te implementeren bij het verzamelen en gebruiken van big data.

Meer informatie

Een televisieprogramma waarin deze dingen, en nog meer, worden uitgelegd is De Dikke Data Show.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Big_data&oldid=820139"