Technologie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.


Technologie is het uitvinden van nieuwe technieken. Technologie is afgeleid van de Griekse woorden techne en logia. Techne kun je vertalen als vakmanschap en logia als theorie. Vakmanschap betekent dat iemand heel goed is in een bepaald beroep. Theorie gaat over het nadenken over een bepaald onderwerp. Technologie gaat dus over het nadenken over een bepaald onderwerp zodat je nieuwe technieken kunt uitvinden die je weer kunt toepassen. Je kunt technieken bedenken hoe je iets op een nieuwe manier kunt oplossen of organiseren. Zolang er mensen bestaan denken ze al na over nieuwe technieken die hen kunnen helpen. Technologie bestaat dus al zo lang als er mensen zijn. Doordat er steeds nieuwe uitvindingen werden gedaan veranderde en verandert het leven van mensen. Door de uitvinding van de landbouw gingen mensen bijvoorbeeld langer op een plek wonen en ontstonden dorpen en steden. Door de uitvinding van de stoommachine werd werk van mensen over genomen door machines en konden er meer spullen worden gemaakt en gekocht. Door de uitvinding van het internet is het nu veel gemakkelijker om contact te maken met mensen aan de andere kant van de wereld en is globalisering mogelijk geworden.

Geschiedenis van technologische uitvindingen.

Uitvindingen in het Paleolithicum

Het Paleolithicum begint 2,5 miljoen jaar geleden en eindigt zo'n 12.500 jaar geleden. Deze periode is onderverdeeld in het Vroegpaleolithicum, Middenpaleolithicum en Laatpaleolithicum. Het Vroegpaleolithicum was zo'n 2,5 miljoen tot 300.000 jaar geleden. Het Middenpaleolithicum was zo'n 300.000 jaar tot 35.000 jaar geleden. Het Laat paleolithicum was zo'n 35.000 tot 12.500 jaar geleden.

Vroegpaleolithicum
  • 3.3 - 2.6 miljoen jaar geleden - Stenen werktuigen
  • 2.3 miljoen jaar geleden - Controle over vuur
  • 1.76 miljoen jaar geleden - Betere stenen werktuigen waaronder de vuistbijl
  • 1.5 miljoen jaar geleden - benen gereedschap
  • 900.00 jaar geleden - boot
  • 500.000 jaar geleden - heft
  • 400.000 jaar geleden - pigment
  • 400.000 - 300.000 jaar geleden - speren
  • 350.000 - 150.000 - taal
Middenpaleolithicum
Laatpaleolithicum en vroeg mesolithicum

Neolithicum en laat mesolithicum

Uitvindingen in de bronstijd

De bronstijd is de tijd dat de mensen brons leerden smelten en gebruiken en het ontstaan van de eerste steden.

IJzertijd

Na de bronstijd volgde de ijzertijd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Technologie&oldid=643737"