Zorgrobot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zorgrobot is een robot die kan helpen in de zorg.

zora de zorgrobot

Robot

Een robot is een machine die een bepaalde taak automatisch kan uitvoeren. Robots duiken in allerlei vormen, op steeds meer plekken op: in de operatiekamer, bij de bewaking aan de grenzen, in magazijnen en als stofzuig- en grasmaairobots. De kans is dus groot dat je een keer in aanraking komt met een robot. In de zorg zijn er ook al robots die helpen, dat zijn de zorgrobots. Er zijn verschillende soorten zorgrobots:

 • sociale robots
 • huishoudrobots
 • veiligheidsrobots

sociale robots

De sociale robot is er vooral voor gezelschap. Deze robots worden vooral gebruikt in verzorgingstehuizen voor ouderen.

Zora

Een voorbeeld van zo'n robot is Zora. De naam Zora staat voor: Zorg, Ouderen, Revalidatie en Animatie. Zora is een humanoïde robot, een robot die de lichaamsvorm van een mens heeft. Zora zorgt voor gezelligheid en helpt bij het bewegen. Zora kan bijvoorbeeld: bingo, liedjes zingen, muziek maken, verhalen opslaan, verhalen vertellen, wiskunde vragen stellen, gezicht/fotoherkenning en het nieuws voorlezen.

Paro

Ook Paro is een sociale zorgrobot die veel wordt gebruikt voor de ouderenzorg. Paro ziet eruit als een baby zeehond en is door een Japans bedrijf bedacht. Hij is ontwikkeld met als doel een huisdier te vervangen, voor mensen die geen huisdier kunnen houden of waar het niet mag. Paro komt daarom veel voor in verzorgingstehuizen, want daar mogen de bewoners geen huisdier hebben. Paro ziet eruit als een bewegend en geluidmakend knuffeldier, in de vorm van een baby zeehond. Hij heeft speciale sensoren, waarmee kan reageren op aanrakingen van mensen. Hij reageert door met zijn staart en ogen te bewegen.

huishoudrobots

stofzuigrobot

Naast de sociale robots, zijn er ook robots die helpen in het huishouden. Twee van de meest bekende en populaire huishoudrobots zijn de stofzuigrobot en grasmaairobot.


De stofzuigrobot is een robot zo groot als een taart. De robot kan zelfstandig door een huis bewegen om te stofzuigen. Het is dan wel belangrijk dat de grond leeg is, want anders kan dat de robot blokkeren of beschadigen. De robot gebruikt sensoren, zodat hij weet waar hij heen kan en waar er een muur of voorwerp staat. Het handige aan deze robot is dat je zelf niet meer hoeft te stofzuigen, je kan instellen wanneer hij dit doet en hij kan onder lage meubels door.


Naast de stofzuigrobot en grasmaairobot, zijn er ook nog andere robots die helpen in het huishouden. Er zijn robots die kunnen wassen, vouwen en strijken. Het nadeel van deze robots is dat zij erg lang doen over hun taken. Zo kost het vouwen van één shirt 25 minuten.

veiligheidsrobots

Er zijn ook zorgrobots die helpen bij de veiligheid, bijvoorbeeld robots die een camera hebben en op afstand bestuurbaar zijn. Deze robots kunnen helpen door mensen in de gaten te houden. Dat is bijvoorbeeld handig als iemand last heeft van epilepsie. Ook is het handig voor iemand die slecht ter been is en er opgelet moet worden of hij of zij niet valt. Er hoeft dan niet altijd een persoon in de buurt te zijn om ze in de gaten te houden. Hierdoor kunnen sommige mensen (langer) op zichzelf wonen, zonder dat er altijd een verzorger hoeft te zijn.

voordelen zorgrobots

Een robot die kan helpen in de zorg heeft voordelen. Een aantal van deze voordelen zijn:

 • Er is voorspeld dat er in 2039 een hoogtepunt van vergrijzing is in Nederland. Dat betekent dat er dan heel veel oude mensen zijn. Al deze mensen hebben dan zorg nodig. Zorgrobots kunnen helpen om deze mensen te verzorgen en gezelschap te bieden.
 • Oudere mensen kunnen met een robot langer thuis blijven wonen. De zorgrobot kan helpen in het huishouden en biedt gezelschap. Hierdoor blijven oudere mensen langer zelfstandig.
 • Veel mensen die in de zorg werken vinden het werk zwaar. Zij vinden dat zij hard moeten werken en veel taken hebben. Dit zorgt ervoor dat mensen lichamelijk en geestelijk moe zijn. Een zorgrobot kan helpen om het werk makkelijker te maken, bijvoorbeeld om taken van de mensen over te nemen.
 • De zorgrobot kan voor veel gezelschap zorgen bij mensen. Een robot vinden mensen vaak leuk. Hierdoor zullen zij sneller met activiteiten mee doen.

nadelen zorgrobots

De robots heeft voordelen, maar ook nadelen. Een aantal van deze nadelen:

 • De zorgrobot is nog erg in ontwikkeling. Dat betekent dat de zorgrobot nog niet alles kan, maar dat de makers de robot elke keer verbeteren. De zorgrobots zijn nu nog niet sterk genoeg om alle taken in de zorg over te nemen. Ze zijn bijvoorbeeld nog niet sterk genoeg om de was in en uit de machine te halen en nog erg traag met het opruimen van de boodschappen.
 • De zorgrobot moet vrij kunnen bewegen in een ruimte. Niet alle woningen zijn (nog) geschikt voor een zorgrobot. Elke drempel en kabel is voor een rijdende robot een gevaar. De robot kan dan vastlopen, beschadigd raken of zelfs kapot gaan.
 • Sommige robots bewegen vrij rond in een huis, bijvoorbeeld de stofzuigrobot. Dat kan gevaarlijk zijn. Mensen die slecht ter been zijn of slecht kunnen zien, kunnen dan over de robot struikelen

discussie

Iedereen heeft een mening over robots. Dat zorgt ervoor dat er discussies ontstaan over de zorgrobot. Een aantal van deze discussiepunten zijn:

 • Mensen hebben vaak maar één voorstelling van een robot. Zij kennen robots van films. In de meeste films is de robot vaak de vijand van de mens.
 • In een onderzoek kregen twee robots een eigen taal. Mensen konden deze taal niet ontcijferen. Sommige vinden het gevaarlijk dat wij dan niet weten wat robots met elkaar communiceren.
 • Niet iedereen vind het idee fijn om verzorgd te worden door een robot. Veel mensen vinden dat het verzorgen echt een taak is voor mensen.
 • Robots kunnen veel informatie opslaan. Al die gegevens die worden opgeslagen, worden ook bewaard. Er spelen veel vragen op over waar deze gegevens bewaard worden en voor hoe lang. Dit heeft te maken met privacy.
 • Robots nemen veel taken over. Nu moeten de mensen de robot nog aansturen. Sommige mensen zijn bang dat in de toekomst dat niet meer hoeft. Mensen kunnen dan hun baan verliezen, want de robot doet het werk dan.

bronnen

 • Bergen, van W. (2016) De robots komen eraan. Feit en fictie over de toekomst van intelligente machines. Uitgeverij business contact.
 • Consyst (2017). Zora – zorg, ouderen, revalidatie & animatie. Geraadpleegd op 1 november 2017, van, http://www.consyst.nl/zora-zorgrobot/
 • Daemen, F., Est, van R. & Royakkers, L. (2012). Overal robots. automatisering van de liefde tot de dood. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.
 • Hees, van N. (2010) ROBO(N)T. Een onderzoek naar het tot stand komen van realiteit en acceptatie bij de ontwikkeling en gebruik van sociale zorgrobot Paro. Universiteit Utrecht
 • Hijfte, van B. (2015). Robot voor huishoudelijke taken nog lastig. Geraadpleegd op 17 oktober 2017, van, https://www.robotzorg.nl/verzorging/robot-huishoudelijk-taken-nog- lastig/
 • Kardol, T. (2015) Zora, een zelfreflecterende zorgrobot in prakijkt. Gerōn 2/2015 Tijdschrift over ouder worden & samenleving
 • Ploeger, D. (2016) Zorgrobot maakt ouderen blij. nr. 9-10 • september 2016 • Skipr 30-33
 • Robotzorg (2017). Zora robot voor activering. Geraadpleegd op 29 oktober 2017, via, https://www.robotzorg.nl/product/zora-robot-voor-activering/
 • Sype, van de K. (2017). Robots Alice en Bob beginnen geheimtaal: experiment stilgelegd. Geraadpleegd op 29 oktober 2017, van, https://www.ad.nl/wetenschap/robots-alice-en- bob-beginnen-geheimtaal-experiment-stilgelegd~ac939eec/
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zorgrobot&oldid=513467"