Belang van Nederland

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Belang van Nederland

BVNL logo (2023–present).svg

Oprichting 7 augustus 2021
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Rechts
Stroming Klassiek liberalisme
Conservatief-liberalisme
Populisme
Euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Wybren van Haga
Partijleider Wybren van Haga
Partijvoorzitter Wybren van Haga
Secretaris-generaal
- Eerste Kamer
- Tweede Kamer
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
van de 75
- Tweede Kamer
van de 150
<div style="background-color: #1D2446; width: Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /.%; height: 100%;">
- Europees Parlement
van de 29
- Provinciale Staten
van de 572
<div style="background-color: #1D2446; width: Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /.%; height: 100%;">
- Gemeenteraden
17 van de 8501
- Burgemeesters
van de 345
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van Groep-Van Haga
Lijst Henk Krol
Opgegaan in
Afsplitsing van Forum voor Democratie
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Het Belang van Nederland, afgekort BVNL, is een politieke partij in Nederland. Oprichter Wybren van Haga is sinds 7 augustus 2021 de partijleider.

BVNL is een klassiek-liberale partij met een aantal conservatieve standpunten. De klassiek-liberalen vinden dat de overheid weinig moet ingrijpen in de economie. Zo vindt BVNL dat een aantal belastingen afgeschaft moet worden en dat iedereen ongeacht het inkomen hetzelfde percentage inkomensbelasting moet betalen. Een conservatief standpunt is dat de partij vindt dat traditie een belangrijke rol moet spelen in het onderwijs.

Ook is BVNL een rechtse partij, wat inhoudt dat het vindt dat de overheid zo klein mogelijk moet zijn. Volgens de partij moet de overheid zo min mogelijk regels opleggen, in het bijzonder aan ondernemers en het midden- en kleinbedrijf.

Geschiedenis

Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders verlieten Forum voor Democratie, nadat de partij op sociale media de coronamaatregelen vergeleek met de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij gingen verder als de 'Groep-Van Haga'. Op 7 augustus 2021 richtten Van Haga en zijn fractiegenoten de politieke partij Belang van Nederland (BVNL) op. Eind 2021 werd de Haagse politicus Richard de Mos (bekend van Groep de Mos/Hart voor Den Haag) woordvoerder namens de partij.

BVNL deed mee aan de gemeenteraadsverkiezingen 2022 en behaalde 17 zetels verdeeld over 14 gemeenten. De partij deed in alle 12 provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen 2023, maar wist geen zetels te behalen. Op 30 juli 2023 maakte Henk Krol bekend zich ook bij de partij aan te sluiten, waardoor er een einde kwam aan zijn Lijst Henk Krol. Op 1 augustus 2023 verliet Olaf Ephraim de partij, omdat hij een conflict had met fractievoorzitter Wybren van Haga. Ephraim nam zijn zetel mee, waardoor BVNL één zetel in de Tweede Kamer verloor.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2023 wist Belang van Nederland geen zetels te behalen. De partij verdween hierdoor uit de Tweede Kamer.

Standpunten

BVNL ziet zichzelf als een klassiek-liberale partij. De partij zegt op te komen voor ondernemers en het midden- en kleinbedrijf. In de Tweede Kamer stemt de groep als het gaat om de economie het meest met de VVD en JA21 mee. Als het gaat om het milieu en klimaat, dan stemt de fractie het meest met BBB en FvD mee. De Groep-Van Haga is het het vaakst eens met de PVV, JA21 en FvD bij moties over immigratie. Op de website verdedigt de partij de volgende stand- en speerpunten:

Een verkiezingsaffiche van BVNL voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023
 • Als mensen geld krijgen van de overheid (een uitkering), maar niet willen werken, dan moeten ze minder geld krijgen. Om werken aantrekkelijker te maken, moet het minimumloon naar 14 euro per uur.
 • Asielzoekers krijgen te makkelijk een Nederlands paspoort. In plaats daarvan moeten ze een green card krijgen, waarmee ze wel mogen werken en wonen in Nederland, maar geen uitkering kunnen ontvangen. Pas na tien jaar moeten asielzoekers de Nederlandse nationaliteit kunnen krijgen.
 • Er moet een einde komen aan de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het moet moeilijker worden om tijdens een pandemie de vrijheid van mensen te begrenzen. (Tijdens de coronacrisis werd bijvoorbeeld het coronatoegangsbewijs ingevoerd.)
 • Het telen van softdrugs moeten volledig legaal worden en door de overheid gereguleerd worden.
 • De mogelijkheden voor euthanasie moeten verruimd worden: onder strenge voorwaarden moet een 'laatstewilpil' (pil van Drion) worden kunnen gegeven aan mensen vinden dat hun leven voltooid is.
 • Er moet geen macht meer overgedragen worden aan de Europese Unie (EU). De Europese Unie moet democratischer worden en minder te zeggen krijgen over Nederland.
 • Nederland moet het VN-Vluchtelingenverdrag opzeggen. Dat verdrag bepaalt dat vluchtelingen asiel moeten krijgen in een veilig land.
 • Het basisonderwijs moet zich richten op lezen, schrijven, spelling en rekenen. Opvoeden en het bespreken van de maatschappij is de taak van de ouders.
 • In het voortgezet onderwijs moet er eindexamens komen over burgerschap, democratie en de rechtsstaat.
 • De basisbeurs moet omhoog, ongeacht het inkomen van de ouders. Het openbaar vervoer moet via de OV-jaarkaart gratis zijn voor elke student.
 • De AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar. Mensen boven de 65 die langer maar minder willen werken, moeten deels een salaris en deels een AOW-uitkering kunnen krijgen.

Organisatie

De partij is in de Tweede Kamer vertegenwoordigd onder de naam 'Groep-Van Haga'. De fractievoorzitter is Wybren van Haga.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Belang_van_Nederland&oldid=828931"