Volk

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Volken of volkeren zijn een soort van stammen. De Romeinen, Grieken, Barbaren, Friezen, Germanen en Berbers waren bijvoorbeeld grote stammen of volken die al in de oudheid bestonden. Het zijn groepen mensen die bij elkaar horen, bijvoorbeeld door hun afstamming van gemeenschappelijke voorouders.

In landen (staten) kunnen diverse volkeren of stammen wonen. Zo heb je in Nederland mensen die afstammen van de stammen/volken van de Friezen, de Franken en de Saksen. Maar zij behoren tegenwoordig tot het Nederlandse volk en worden Nederlanders genoemd. De meesten voelen zich ook zo. In Japan wonen Japanners, in Engeland Engelsen (Britten), in Duitsland Duitsers, in China Chinezen en ga zo maar door.

Volken of stammen kunnen ook in meer dan één land wonen. Zo wonen er Koerden in Irak, Turkije, Armenië, Syrië en Iran.

Inheemse volken zijn volken die oorspronkelijk in een gebied woonden, vóórdat ze door anderen ontdekt werden, bijvoorbeeld de indianen in Amerika. Die anderen kwamen daar dan vaak ook wonen en konden bijvoorbeeld zomaar land van hen afnemen. In 2007 werd daarom de Verklaring over de Rechten van Inheemse Volkeren aangenomen door de Verenigde Naties.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volk&oldid=838572"