Jodenvervolging

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mozes en de Tien Geboden

Jodenvervolging is er altijd al geweest. Veel mensen onderdrukten of gebruikten geweld tegen de Joden. In de Bijbel was er al geweld tegen de Hebreeën, de voorlopers van de joden. Dit staat beschreven in het boek Exodus, het tweede boek van het Oude Testament, de joodse Tenach. In de Oudheid was er al geweld tegen de Joden. De bekendste Jodenvervolging was die in de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust door Adolf Hitler. Hierin werden een groot aantal Joden, homoseksuelen, Slavische volken zoals Polen en Oekraïners, fundamentalistische christenen, zoals Jehova's Getuigen, zigeuners en gehandicapten vervoerd naar concentratiekampen.


Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog

Dat het antisemitisme (ook wel een ander woord voor Jodenhaat) een grote rol speelde in het denken van Adolf Hitler, dat is duidelijk. De Jodenhaat is alleen niet begonnen bij Hitler. Sinds hun bestaan werden Joden al gediscrimineerd en vervolgd, meestal vanwege hun andere gebruiken. In de Bijbel een voorbeeld te vinden in het boek Esther, waar de Jodenhater het joodse volk wil uitroeien.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben de Duitse Joden gestreden voor hun vaderland, twaalfduizend Joden stierven voor hun vaderland. Toch werden de Joden er van beschuldigd dat zij niet genoeg van hun vaderland hielden en dat zij niet genoeg zouden hebben meegestreden tijdens de oorlog. Ze werden ervan beschuldigd dat ze Duitsland de oorlog lieten verliezen. Dat was vanwege de socialistische opstanden in Duitsland en de ondertekening van de vrede aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ook omdat Karl Marx een jood was, en Hitler zeer tegen Marxisme en communisme was, kregen de joden de schuld van alle ellende aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Volgens Hitler zijn er hoge en lage rassen in de samenleving. Volgens hem behoren de Duitsers tot de hoge ras en de Joden tot het lage ras. Hij zag daarin een directe relatie met de evolutietheorie van Darwin

Hitler wil een zuiver ras. Dit betekent volgens hem dat mensen met erfelijke ziektes niet tot dit ‘zuivere ras’ behoren, deze mensen ziet hij als schadelijk. Mensen met erfelijke ziektes zijn bijvoorbeeld: mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap, alcoholisten en ‘onverbeterlijke’ misdadigers. Wanneer de nazi’s de macht grijpen, worden mensen gedwongen gedood. Dit om ‘zuiver ras’ te creëren

In 1933 krijgt Hitler de macht en krijgt hij de kans om zijn ideeën uit te voeren. In de jaren 30 wordt er alles aan gedaan door Hitler om de Joden uit de Duitse samenleving te verwijderen. In de oorlog wordt er overgegaan op massamoord. Bijna zes miljoen Joden worden tijdens de Holocaust vermoord.

Met de komst van de ‘Neurenberger rassenwetten’, in september 1935, werden de Joden buiten de Duitse volksgemeenschap geplaatst. Joden kregen het label ‘Duits onderdaan’.

Joden werden verplicht tot het dragen van een Jodenster.

De Neurenberger (rassen)wetten bestaan uit drie wetten:

 1. De Burgerschapswet: Deze wet ging over regels rondom het Duitse staatsburgerschap. Deze wet bepaalde ook wie er Duitser was en wie niet. Men was Duitser als hij/zij Duits bloed had en door zijn/haar daden het vaderland diende.
 2. De Wet ter Bescherming van het Duitse Bloed en de Duitse Eer: Deze wet verbood het hebben van seksuele relaties en huwelijken tussen niet-Joodse Duitsers en Joden. Bestaande huwelijken bleven geldig.
 3. De Rijksvlaggenwet: Deze wet hield in dat de hakenkruisvlag de officiële Duitse Rijksvlag werd.

De Duitse staat organiseerde in de nacht van 9 op 10 november 1938 de ‘Kristallnacht’. Meer dan 100 Joden werden vermoord en een grote groep Joodse mannen werd in concentratiekampen gevangengezet. Duizenden synagogen, Joodse winkels, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden vernield of in brand gestoken.

Vanaf 3 mei 1942 moesten alle joden vanaf zes jaar oud in Nederland verplicht een gele zeshoekige ster dragen op hun kleding, dit is ook wel de Jodenster. De Jodenster werd bijna overal in het nazirijk ingevoerd.

Onder leiding van de nazi’s (leider van nazi-Duitsland was Hitler) werden velen deportaties (verplaatsing van mensen naar concentratiekampen) uitgevoerd. Bijna 107.000 mensen zijn met 97 transporten vanuit kamp Westerbork gedeporteerd. Het eerste transport naar Auschwitz-Birkenau vond plaats op 15 juli 1942. Vanaf 2 maart 1943 tot 16 november 1943 was er sprake van een wekelijks ritme: iedere dinsdag vertrok een trein met duizend tot soms meer dan drieduizend personen. De deportaties werden georganiseerd vanuit Berlijn. Meestal gingen de deportaties naar Auschwitz of Sobibor, af en toe naar Bergen-Belsen en Theresienstadt en soms een ander kamp.

Videoclip

Literatuurlijst

 • Adolf Hitler en zijn passie voor kunst. (2019, 5 juni). Geraadpleegd op 4 november 2019, vanhttps://isgeschiedenis.nl/nieuws/adolf-hitler-en-zijn-passie-voor-kunst.
 • Broek, G. (2019, 23 september). De (on)mogelijkheden om te vluchten. Joodse emigratie 1933-1942. Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/verdieping/de-on-mogelijkheden-om-te-vluchten-joodse-emigratie-1933-1942/.
 • Herinneringscentrum kamp Westerbork. (z.d.). Deportaties - Kamp Westerbork. Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://kampwesterbork.nl/jodenvervolging/deportaties.
 • Hilberg, R. (1961). The Destruction of the European Jews. United States: Yale University Press.
 • Stichting Duitsland Instituut. (z.d.). Uitsluiting en vervolging. Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/64/uitsluiting-en-vervolging.
 • Van Renselaar, C. (2000). Roof en restitutie van het bezit van de joden in Nederland 1940-1999: uitkomsten van recent onderzoek. Geraadpleegd van https://www.dnb.nl/en/binaries/wo0630_tcm47-145939.pdf.
 • Waarom haatte Hitler de Joden? (2019, 23 september). Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/verdieping/waarom-haatte-hitler-de-joden/.
 • Welgraven, C. (2011 juni). Wist Wilhelmina van de Jodenvervolging? Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/27790/wist-wilhelmina-van-de-jodenvervolging.html.
 • Wikipedia-bijdragers. (2019, 21 april). Geschiedenis van de Joden in Duitsland - Wikipedia. Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Joden_in_Duitsland.
 • Wikipedia-bijdragers. (2019b, 23 juni). Rassenwetten van Neurenberg - Wikipedia. Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Rassenwetten_van_Neurenberg.
 • Wikipedia-bijdragers. (2019c, 3 november). Adolf Hitler. Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jodenvervolging&oldid=627031"