Colosseum

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Het Colosseum van buiten
Het Colosseum van binnen

Het Colosseum, of Amphitheatrum Flavium, is een oud amfitheater dat in de 1e eeuw na Christus werd gebouwd door de Flavische keizers in Rome, toen die tijd was het het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Vroeger werden er voorstelling in gegeven die georganiseerd werden door keizers. Er konden wel 50.000 bezoekers in het Colosseum. Er waren 76 ingangen die genummerd waren met Romeinse cijfers.

Gladiatoren

Het Colosseum is gebouwd om de mensen in het Romeinse Rijk te vermaken. Ze hadden al hun macht verloren en toch moesten de keizers ze tevreden houden. Ze organiseerden veel evenementen, zoals de gladiatorengevechten in het Colosseum. In het Colosseum vochten de gladiatoren met elkaar, soms op leven en dood. De keizer kon bepalen wat er gebeurde met de verliezer: Of deze mocht blijven leven of moest sterven. Ook vochten de gladiatoren tegen wilde, exotische en gevaarlijke beesten zoals leeuwen en zelfs tijgers die de Romeinen uit verre landen binnen haalden. Die leefden onder het Colosseum in grote kooien. Vroeger lagen er houten planken op de vloer met daar overheen fijn gestrooid Egyptisch zand. Dit was bedoeld om het bloed van de gladiatoren of dieren op te vangen.

Races

Ook werden in het Colosseum races gehouden. Hierbij werden paarden en strijdkarren gebruikt. Wie het eerste over de finish kwam, won. Aangezien de racebaan smal was en er veel deelnemers waren verongelukten er vaak deelnemers tijdens de race. Het was dus erg spectaculair. de arena werd soms ook vol met water gezet en dan gingen ze een zeeslag naspelen.

Film

In films zie je vaak het Colosseum terug, bijvoorbeeld in Asterix & Obelix, The Gladiator en Ben-Hur. Het is misschien wel het allerbekendste gebouw uit de tijd van de Romeinen dat tegenwoordig nog bestaat.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Colosseum&oldid=558334"