Groep-Otten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groep-Otten (GO)

Go-logo.png

Oprichting 23 oktober 2019
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrumrechts tot rechts
Stroming Conservatief-liberalisme
Economisch liberalisme
Bestuurlijke hervorming
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Henk Otten
Partijleider Henk Otten
Partijvoorzitter Henk Otten
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Henk Otten
- Tweede Kamer
- Europees Parlement Dorien Rookmaker
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
2 van de 75
- Tweede Kamer
van de 150
- Europees Parlement
1 van de 29
- Provinciale Staten
5 van de 570
- Gemeenteraden
van de 8501
- Burgemeesters
van de 345
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van Forum voor Democratie
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Groep-Otten is een politieke partij in Nederland. Sinds 23 oktober 2019 is oprichter Henk Otten de partijleider. De slagzin van de partij is Realisme & Daadkracht, zoals te zien in het logo. De partij deed niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

De partij is vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, het Europees Parlement en de Provinciale Staten. De Eerste Kamerfractie bestaat uit twee leden, die zich alle afscheidden van Forum voor Democratie. In het Europees Parlement wordt de partij door Dorien Rookmaker vertegenwoordigd. De Groep-Otten heeft Provinciale Statenleden in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Groningen.

Geschiedenis

De Groep-Otten is ontstaan na een conflict tussen Thierry Baudet en Henk Otten over de koers van Forum voor Democratie. Het idee was dat Otten eerst fractievoorzitter van de partij in de Eerste Kamer zou worden. Na dit conflict werd dit echter Paul Cliteur. Toch bleef Otten aan als Eerste Kamerlid. Nadat Otten enkele maanden later van de partij te horen kreeg dat hij geld uit de partijkas had gestolen, stapte hij uit de fractie. Vier dagen later zette FvD Otten uit de partij. Enkele weken later besloten ook Eerste Kamerleden Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries over te stappen naar de fractie-Otten. Ook Provinciale Statenleden Robert Baljeu (Noord-Holland) en Cornelis van den Berg (Flevoland) splitsten zich af en steunen de fractie-Otten. Na het vertrek van Baljeu kwam Annabel Nanninga terug in de Eerste Kamer, omdat de toewijzing van Kamerzetels volgens de regels moet gebeuren volgens de kieslijsten uit 2019 van Forum voor Democratie. Aangezien Nanninga samen met Joost Eerdmans de partij JA21 had opgericht, sloot Nanninga zich aan bij de fractie-Van Pareren. Deze fractie hoort bij JA21 en daarom benoemde de fractie medeoprichter Nanninga tot fractievoorzitter. Nu heet die fractie de fractie-Nanninga en heeft zij 7 zetels. Hierdoor verloor de Eerste Kamerfractie van de Groep-Otten een zetel en kwam zij uit op de 2 zetels die ze nu heeft.

Standpunten

De Groep-Otten is een conservatief-liberale partij die de economische vrijheid van ondernemers belangrijk vindt. Daarnaast vindt de partij de vrije markt erg belangrijk. Ook pleit de partij voor een kleinere overheid en wil ze dat ministeries en uitvoeringsorganisaties met elkaar samengaan of fuseren. Ten slotte is de partij voor direct gekozen burgemeesters.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groep-Otten&oldid=775695"