Catalonië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Catalonië
Cataluña
Catalunya
Flag of Catalonia.svg Coat of Arms of Catalonia.svg

Cataluna in Spain (plus Canarias).svg

Hoofdstad Barcelona
Oppervlakte 32.113 km²
Inwonersaantal 7.600.065
Talen Spaans, Catalaans
Feestdag 11 september
Volkslied Els Segadors
Portaal Portaalicoon Spanje

Catalonië (Spaans: Cataluña) is een autonome gemeenschap van Spanje. Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje en grenst aan Frankrijk, Andorra en de Spaanse gemeenschappen Aragón en Valencia. De hoofdstad van Catalonië is Barcelona. Naast Spaans is ook het Catalaans een officiële taal in de regio.

Catalonië is één van de rijkste regio's van Spanje en profiteert van het toerisme aan onder andere de Costa Brava. Ook is veel dienstverlening en industrie in de regio gevestigd. Catalonië is een regio met een heel eigen cultuur. De inwoners zien zich meer als Catalaan dan als Spanjaard. In de Spaanse grondwet is geregeld dat Catalonië een land is binnen Spanje en heeft hierdoor eigen bevoegdheden. Toch is er altijd een beweging geweest die Catalonië wil afscheiden van Spanje. In 2017 werd zelfs een (illegaal) referendum gehouden, waarin de bevolking besloot om een onafhankelijke republiek te worden. Omdat dit niet in overleg met de Spaanse regering is gebeurd, is het referendum illegaal.

Geschiedenis

Geografie

Barcelona is de hoofdstad van Catalonië. Deze stad bedraagt algauw het inwonertal van over de miljoenen en is daarmee de 2e grootste stad van Spanje.

Catalonië heeft ook veel andere steden, een daar van is Tarragona, een stad onder Barcelona. Lleida en Girona zijn ook van de partij.

Cultuur

Economie

Catalonië heeft verschillende industrieën: zoals textielindustrie, auto-industrie, elektrotechnische industrie en metaalindustrie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Catalonië&oldid=604757"