Catalaans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De gebieden waar Catalaans gesproken wordt.

Het Catalaans (Catalaans: Català) is een taal, om precies te zijn, een Romaanse Taal. Dat betekent dat de taal afstamt van het Latijn, net als het Spaans, Italiaans en vele andere.

Het Catalaans wordt door zo'n 11,5 miljoen mensen gesproken.

Het Catalaans wordt gesproken in Spanje. Daar is het van 18% van de bevolking de moedertaal. De taal wordt in Spanje gesproken in Catalonië, Valencia, de Balearen en in kleine stukjes van Aragón en Murcia. Catalaans wordt ook in andere landen gesporken, het is de enige officiële taal van het kleine landje Andorra. Ook wordt in het zuiden van Frankrijk, rond de stad Perpignan, Catalaans gesproken. Er leeft ook nog een kleine groep Catalaans sprekenden op het Italiaanse eiland Sardinië, in de stad Alghero.

De taal werd een paar keer in de geschiedenis verboden. De eerste keer was in 1714. Toen Frankrijk in 1659 de Catalaanse provincie Roussillion veroverde was er nog niks aan de hand, maar tijdens de Franse Revolutie moest iedereen Frans spreken, omdat alleen zo het land één grote eenheid zou worden. In de 19e eeuw werd het Catalaans weer veel gesproken, maar in 1939, toen in Spanje de dictator Francisco Franco aan de macht kwam, veranderde dat weer. De taal werd weer verboden, net als alle Catalaanse boeken uit en na 1850. Die werden vernietigd.

Tegenwoordig is het Catalaans weer de belangrijkste taal in Catalonië. Er zijn Catalaanse websites, kranten enzovoort. Het basis- en middelbaar onderwijs is helemaal in het Catalaans. Het Spaans wordt hier onderwezen als tweede taal. Ook op de universiteiten wordt voornamelijk in het Catalaans onderwezen. De rechtspraak is nog wel in het Spaans, maar die wordt waarschijnlijk ook tweetalig.

 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Catalaans&oldid=733639"