Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Cantabrië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cantabrië
Cantabria
Flag of Cantabria.svg Escudo de Cantabria.svg

Localización de Cantabria.svg

Hoofdstad Santander
Oppervlakte 5.321 km²
Inwonersaantal 580.229
Talen Spaans
Feestdag
Volkslied Himno de Cantabria
Portaal Portaalicoon Spanje

Cantabrië (Spaans: Cantabria) is één van de autonome regio's van Spanje. Cantabrië ligt in in het noorden van Spanje en grenst aan Asturië, Castilië en León en Baskenland. Cantrabië ligt aan het zuidelijke deel van de Golf van Biskaje, die ook wel de Cantabrische Zee wordt genoemd. De hoofdstad is Santander.

Door de relatief kleine grootte is Cantabrië niet onderverdeeld in provincies, maar direct in gemeenten. De regio is erg groen en er is veel grasland. Hierdoor is er ook een hoop veeteelt. Veel melkproducten, zoals boter en kaas, komen uit Cantabrië. In de regio ligt het Cantabrisch Gebergte en de Pico de tres Mares is het hoogste punt van de regio.

Spaans is de enige officiële taal in de regio, maar men spreekt ook een dialect van het Asturisch in de regio.

Geschiedenis

In de regio worden veel vondsten gedaan uit de prehistorie, die laten zien dat de regio al erg lang bewoond is. De bekendste vondst zijn de rotstekeningen van de wereldberoemde grot Altamira. Tot aan de komst van de Romeinen leefde een volk genaamd Cantabri in de regio. Naar dit volk is de regio vernoemd. Hierna werd de regio door de Romeinen en vervolgens de Visigoten overheerst.

De regio heeft lang bij Castilië en León gehoord. Sinds 1982 is Cantabrië een aparte regio.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cantabrië&oldid=640688"