Asturisch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebied waar de taal wordt gesproken.

Asturisch (Asturianu) is een taal die gesproken wordt in de Spaanse autonome gemeenschappen Asturië en Castilië en León. Ook wordt de taal gesproken in het gebied rond Miranda do Douro in Portugal. Het Asturisch is een Romaanse taal en is daarmee verwant aan het Spaans en het Portugees. In totaal spreken zo'n 450.000 mensen de taal, waarvan 100.000 mensen als moedertaal.

De taal is niet co-officieel, zoals het Galicisch of het Catalaans. Wel is de taal beschermd in Asturië. Op veel scholen kunnen leerlingen de taal kiezen als keuzevak. Door de grote overeenkomsten met het Spaans beschouwen sommige het als dialect. Toch wordt het Asturisch meer en meer als eigen taal gezien. Tijdens de dictatuur onder Francisco Franco was het Asturisch verboden, waardoor de taal veel sprekers verloor. Na zijn dood werd in 1981 een vereniging opgericht om cursussen en literatuur in het Asturisch aan te bieden. Zij geven ook woordenboeken en grammaticaboeken uit. Ook is er een nieuwe generatie schrijvers actief om de taal populair te maken.

Veel Asturiërs zijn kritisch op de Spaanse overheid over het niet erkennen van het Asturisch als co-officiële taal. De status van de taal is kritiek en veel mensen zijn bang dat de taal zou gaan uitsterven. De afgelopen jaren zijn wel steeds meer mensen, waaronder voornamelijk jongeren, de taal gaan leren.

 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Asturisch&oldid=733632"