Sardijns

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De dialecten van het Sardijns

Het Sardijns of Sardisch is een taal die op het eiland Sardinië wordt gesproken. Het Sardijns wordt gezien als dialect van het Italiaans. Circa 1,3 miljoen mensen spreken Sardijns. Deze mensen spreken meestal ook Italiaans.

Sinds 1999 heeft het Sardijns een officiële status en is gelijkgesteld aan het Italiaans. Op Sardinië moeten in het bestuur en het onderwijs beide talen gesproken worden en mensen moeten in beide talen geholpen worden. Echter overheerst het Italiaans. Dit komt doordat het Sardijns een beetje plat overkomt volgens veel mensen. Hierdoor willen gemeenten ook de straatnaamborden niet in twee talen afdrukken. Het verschil tussen het Italiaans en het Sardijns is dat bepaalde letters andere worden uitgesproken en sommige woorden verschillen. De grammatica is haast identiek.

Binnen het Sardijns zijn er 5 dialecten, namelijk het Logudorees, het Nuorees, het Campidanees, het Gallurees en het Sassarees.

 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sardijns&oldid=484663"