Galicisch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het percentage sprekers van het Galicisch in Galicië

Het Galicisch (galego) is een Romaanse taal. Het Galicisch wordt gesproken in de Spaanse autonome gemeenschap Galicië. In Galicië is het Galicisch ook samen met het Spaans een officiële taal. Het Galicisch wordt ook gesproken in delen van Asturië en Castilië en León, maar wordt hier niet erkent. Door immigratie zijn er ook sprekers van het Galicisch in Zuid-Amerika, vooral in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Het Galicisch is erg beïnvloed door het Portugees. Vaak wordt de taal als mix tussen Spaans en Portugees omschreven. Sprekers van het Portugees en het Galicisch kunnen elkaar doorgaan verstaan. Oorspronkelijk waren het Galicisch en het Portugees zelfs dezelfde taal. Dit kwam doordat Galicië en Portugal dezelfde koning hadden. In de 14e eeuw viel deze band uiteen en ontwikkelden de talen zich op een eigen manier. Het Galicisch was onder Francisco Franco verboden. Na zijn dood werd het Galicisch in 1983 erkend als co-officiële taal.

Tegenwoordig spreekt zo'n 70% van de Galiciërs het Galicisch. In totaal spreken 3 miljoen mensen de taal.


 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Galicisch&oldid=733643"