Ladinisch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stukje Ladinisch

Het Ladinisch is een taal die gesproken wordt in Italië. Het Ladinisch behoord net als het Friulisch en het Reto-Romaans tot de Reto-Romaanse talen, die weer onderdeel zijn van de Romaanse talen (zoals het Frans en het Spaans). Circa 39.000 mensen spreken Ladinisch.

Het Ladinisch komt uit het Latijn. Toen het Romeinse Rijk viel mengde in de bergen het Latijn met het Germaans. Hierdoor ontstonden verschillende talen, waaronder het Ladinisch. Het Reto-Romaans en het Friulisch wist beter stand te houden dan het Ladinisch. Deze taal werd voornamelijk door het Italiaans teruggedrongen tot de regio Veneto.

In de stad Vigo di Fassa staat een museum en onderzoekscentrum voor de Ladinische taal en cultuur.

 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ladinisch&oldid=733647"