Napolitaans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De verspreiding van het Napolitaans.

Het Napolitaans of in het Napolitaans 'o nnapulitano is een Romaanse taal die een soort "familie" is van het Italiaans. Het is niet helemaal duidelijk of het Napolitaans een dialect van het Italiaans is of gewoon een zelfstandige taal. Het is wel zo dat Noord-Italianen het bijna niet kunnen verstaan.

Het Napolitaans dankt zijn naam aan z'n thuishaven, de grote stad Napels. Dat is echter niet de enige plek waar de taal wordt gesproken, over zowat heel Zuid-Italië verspreid zijn sprekers te vinden.

Napolitaans is een moeilijke taal om te spreken. Aan de woorden is niet goed te zien hoe je ze uitspreekt. Dat komt vooral doordat veel woorden aan elkaar geplakt worden en de klinkers niet duidelijk worden uitgesproken.

Het Napolitaans heeft rond de 7 miljoen sprekers.

 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Napolitaans&oldid=733650"