Venetiaans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een straatnaambord in het Venetiaans in Venetië. In het Italiaans zou er Via staan in plaats van Calle.

Venetiaans (Vèneto in die taal) is een Romaanse taal. De taal wordt, naast het Italiaans, gesproken in het noordoosten van Italië, in de regio's Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Hoewel de taal in Italië wordt gesproken, lijkt ze meer op het Frans.

Het Venetiaans heeft vijf dialecten. De woordenschat is grotendeels hetzelfde, maar de uitspraak verschilt.

Venetiaanse woorden in het Nederlands

Het Nederlands heeft een paar woorden overgenomen uit het Venetiaans (leenwoorden). Dit zijn ze:

Deze woorden hebben allemaal te maken met Venetië (behalve Montenegro, dat is een onafhankelijk land). Venetië ligt namelijk in een lagune, heeft een groot arsenaal om schepen te bouwen, de Ghetto Nuovo was de Joodse wijk van de stad en door de kanalen van Venetië varen gondels. Ook het de bekende Italiaanse groet "Ciao" komt uit het Venetiaans.

 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Venetiaans&oldid=733661"