Romaanse talen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landen waar Romaanse talen worden gesproken. Hoe lichter de kleur, hoe minder mensen een Romaanse taal spreken.

 Frans

 Spaans

 Portugees

 Italiaans

 Roemeens

 Catalaans

De Romaanse talen zijn een taalfamilie. Ze zijn een onderdeel van de Indo-Europese talen, waar bijvoorbeeld ook het Nederlands, Engels, Russisch en Grieks bij horen. Ze worden vooral in Zuid-Europa, Afrika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika gesproken.

De Romaanse talen zijn ontstaan uit het Latijn, de taal van de Romeinen. Vooral het Italiaans, Sardijns en Corsicaans lijken hier nog op.

Er zijn zo'n 791.000.000 (791 miljoen) mensen die een Romaanse taal als moedertaal spreken. Dat komt omdat Spanje, Portugal en later ook Frankrijk veel koloniseerden.

Er zijn veel Romaanse talen. De bekendste zijn:

In het sjabloon onderaan de pagina staan alle Romaanse talen.

De Romaanse talen worden bijna allemaal met het Latijnse alfabet geschreven. Maar in Moldavië, waar ze Roemeens spreken, wordt ook het Cyrillische alfabet gebruikt en het al lang uitgestorven Mozarabisch gebruikte zelfs het Arabische alfabet!

Vergelijken

Nederlands Latijn Frans Italiaans Catalaans Portugees Roemeens Spaans
water aqua eau acqua aigua água apă agua
goed bonum bon buono bon bom bun bueno
tien decem dix dieci deu dez zece diez
ik ego je io jo eu eu yo
man homo homme uomo home homem om hombre
uur hora heure ora hora hora oră hora
zon sol soleil sole sol sol soare sol

Deze lijst is een ingekorte versie van de lijst op Wikipedia

 
Romaanse talen

Aragonees · Aroemeens · Arpitaans · Asturisch · Catalaans · Corsicaans · Dalmatisch · Frans · Friulisch · Galicisch · Gascoons (Aranees) · Istriotisch · Istro-Roemeens
Italiaans · Ladinisch · Ladino · Mozarabisch · Napolitaans · Occitaans · Portugees · Reto-Romaans · Roemeens · Sardijns · Spaans · Venetiaans

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Romaanse_talen&oldid=799682"