Sardinië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sardinië
Sardegna
Flag of Sardinia, Italy.svg Sardegna-Stemma.svg

Sardinia in Italy.svg

Hoofdstad Cagliari
Oppervlakte 24.090 km²
Inwonersaantal 1.663.859 (in 2013)
Aantal provincies 8
Aantal gemeenten 377
Portaal Portaalicoon Italië

Sardinië is een eiland dat deel uit maakt van Italië. Het eiland is na Sicilië het grootste Italiaanse eiland. Sardinië is ook een zelfstandige regio binnen Italië. Het eiland heeft als hoofdstad Cagliari, maar ook steden als Carbonia, Golfo Aranci, Sassari, Oristano en Iglesias liggen op het eiland.

Op Sardinië wordt een taal gesproken die veel op het Italiaans lijkt, namelijk Sardijns.

Geografie

Sardinië ligt ten zuiden van Corsica en wordt met dit gescheiden door middel van de Straat van Bonifacio. Ten oosten van het eilanden ligt de Tyrreense Zee met aan de overkant het Apennijnse Schiereiland. In het westen liggen aan de overkant van de zee de Balearen en in het zuiden het vasteland van Tunesië en Algerije.

Sardinië wordt omringt door allerlei kleine eilandjes, zoals San Pietro, Maddalena, Caprera en Asinara. Sommige van deze eilandjes worden bewoond en anderen worden door boeren gebruikt om hun vee erop te laten grazen. Zij zijn dan de hele dag op de eilandjes en gaan 's avonds weer naar huis. De eilandjes zijn rotsachtig en worden vaak omringt door zanderige baaien, waarvan het zand een specifieke kleur aan het water geeft. Sardinië heeft een klimaat waarin het sneeuwt in de bergen, maar haast nooit in de kustgebieden. Voor de rest lijkt het klimaat heel erg op dat van het Middellands Zeegebied; milde winters en warme zomers.

Een bekende bezienswaardigheid op Sardinië zijn de Grotta di Nettuno. Dit zijn grotten met druipsteen, grote puntige stenen waar water naar beneden druppelt. De grot is alleen met een gunstige zee per boot of te voet te bezoeken.

Provincies

Sardinië is verdeeld in 8 provincies:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sardinië&oldid=778777"