Helmut Kohl

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helmut Kohl in 1987

Helmut Josef Michael Kohl (Ludwigshafen am Rhein, 3 april 1930 – aldaar, 16 juni 2017) was een Duits politicus namens de CDU. Kohl was tussen 1982 en 1998 de bondskanselier van Duitsland. Kohl had tijdens zijn aftreden de langste regeerperiode als bondskanselier van Duitsland, maar dit record is inmiddels verbroken door Angela Merkel.

Onder Kohl onderging Duitsland verschillende economische veranderingen. Ook was Kohl samen met de Franse president François Mitterrand één van de belangrijkste oprichters van de Europese Unie. Daarnaast viel in 1989 de Berlijnse muur en het communisme onder de regeerperiode van Kohl en werd Duitsland herenigd in 1990. Kohl wist ervoor te zorgen dat Duitsland weer één land werd, ondanks dat onder meer de Britse premier Margaret Thatcher dat gevaarlijk vond. Hij wist zelfs de leider van de Sovjet Unie achter zich te krijgen met de eenwording, terwijl Oost-Duitsland al meer dan 40 jaar onder Sovjet-invloed was. Een tegenslag van Kohl was dat na de hereniging de gehele economie van voormalig Oost-Duitsland zeer slecht was onder het communisme en dat West-Duitsland hierdoor meer belasting moest betalen.

Kohl werd in 1998 opgevolgd door Gerhard Schröder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Helmut_Kohl&oldid=688345"