Alexis Tsipras

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras 2013.jpg
Naam voluit
Geboren 28 juli 1974
Geboren te Athene
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Syriza
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 26 januari 2015 (Eerste keer als premier),
21 september 2015 (Tweede keer als premier)
Aftreden 27 augustus 2015 (Eerste keer als premier)
8 juli 2019 (Tweede keer als premier)
Voorganger Andonis Samaras (Eerste keer als premier)
Vasiliki Thanou-Christofilou (Tweede keer als premier)
Opvolger Kyriakos Mitsotakis
Functie(s)
Voorzitter van Syriza
Premier van Griekenland (2015-2019)
Portaal Portal.svg Politiek

Alexis Tsipras (in het Grieks: Αλέξης Τσίπρας, geboren in Athene op 28 juli 1974) is een Grieks politicus. Hij was van 26 januari 2015 tot 8 juli 2019 de premier van Griekenland. Hij is lid van de extreem-linkse partij Syriza. Tsipras was in zijn eerste termijn de opvolger van Antonis Samaras.

Leven

Tsipras studeerde aan de Technische Universiet van Athene. Toen was hij lid van een communistische partij en deed hij mee aan een bezetting van de universiteit, omdat de studenten het niet eens waren met de onderwijsplannen van de regering en omdat een docent was vermoord. Hij studeerde in 2000 af en kwam in 2009 in het parlement voor de Coalitie van Extreem-Links (Syriza).

In 2015 werd Alexis Tsipras verkozen tot premier. Hij beloofde zijn kiezers om zich hard op te stellen tegenover de Europese Unie. De EU-landen vinden namelijk dat Griekenland flink moet bezuinigen, omdat het torenhoge schulden heeft en het land er slecht voorstaat. Door deze harde opstelling kreeg hij minder geld van Europa en kregen de Grieken het moeilijk, zo konden ze bijvoorbeeld maar weinig geld pinnen. Steeds meer van Tsipras' partijleden stonden niet meer achter hem, en daardoor kondigde hij op 20 augustus 2015 zijn aftreden aan, waarna hij op 27 augustus ook daadwerkelijk aftrad.

Na zijn aftreden splitsten 25 Syriza-leden zich af van de partij en begonnen een eigen partij.

In september 2015 werd Tsipras bij de verkiezingen herkozen als premier, aangezien zijn partij de meeste stemmen behaalde. Tsipras werd enkele dagen later door president Prokopis Pavlopoulos beëdigd. Premier Alexis Tsipras beloofde verder te werken aan een oplossing voor de economische crisis.

Na de Europees Parlementsverkiezingen 2019 leed Tsipras een enorme nederlaag. Hij stelde hierdoor nieuwe verkiezingen voor het Griekse parlement en verloor deze. Uiteindelijk werd Tsipras opgevolgd door Kyriakos Mitsotakis van Nea Dimokratia op 8 juli 2019.

Privé

Tsipras heeft een partner en twee zonen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexis_Tsipras&oldid=574941"