Radicaal-links
Radicaal-linkse of extreemlinkse politiek is een vorm van politiek die nog linkser is dan de normale linkse politiek. Radicaal-linkse politieke partijen zijn vaak geïnspireerd door extremere vormen van het socialisme. Het tegenovergestelde is radicaal-rechts, waarmee verwezen wordt naar extremere stromingen aan de rechterkant van het politieke spectrum.
Stromingen
Binnen de radicaal-linkse politiek zijn er grof gezegd twee stromingen: een extreemlinkse stroming en een democratische radicaal-linkse stroming.
- De extreemlinkse stroming wijst de democratie af, omdat zij vindt dat die te veel de belangen van grote bedrijven dient. In plaats daarvan zijn zij voorstander van een autoritaire of totalitaire staat die van bovenaf economische gelijkheid oplegt. Ideologieën zoals het stalinisme en maoïsme (en andere vormen van antirevisionistisch marxisme-leninisme) passen hierin. Deze ideologieën waren in het verleden vooral populair, met als hoogtepunt de Sovjet-Unie. De Volksrepubliek China is officieel nog steeds maoïstisch, maar wordt tegenwoordig eerder georganiseerd zoals een socialistische markteconomie. Het land is echter niet democratisch.
- De democratische radicaal-linkse stroming probeert haar doelen te bereiken op een democratische manier. Hierbinnen vallen veel communistische en antikapitalistische politieke partijen in Europa en de Verenigde Staten.
Andere socialisten, marxisten en trotskisten wijzen de liberale democratie af, maar pleiten voor democratie in de vorm van arbeiderszelfbestuur en bevrijding van het kapitalistische systeem.
Kritiek
Er is veel kritiek op extreemlinkse organisaties vanwege de manier waarop sommige hebben geprobeerd om met geweld een einde te maken aan het kapitalisme en de heerschappij van de bovenklasse. Veel van deze organisaties kwamen op in de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw. Voorbeelden waren de Monoteros in Argentinië, de Prima Linea en Rode Brigades in Italië, de Rote Armee Fraktion in Duitsland en het Nieuwe Volksleger in de Filipijnen.
Politieke partijen
In Nederland is BIJ1 een radicaal-linkse politieke partij. In België geldt dit voor de Partij van de Arbeid van België.