Vrije Hanzestad Bremen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrije Hanzestad Bremen
Freie Hansestadt Bremen
Deutschland Lage von Bremen.svg
Flag of Bremen.svg
Hoofdstad Bremen
Inwoners 661.000
Oppervlakte 408 km²
Minister-President Jens Böhrnsen (SPD)
Website bremen.de
Portaal Portal.svg Duitsland

De Vrije Hanzestad Bremen is de kleinste deelstaat van Duitsland. Hij bestaat uit twee steden, de hoofdstad Bremen en de havenstad Bremerhaven. Deze twee zijn beide enclaves in de staat Nedersaksen. Ze zijn dus niet met elkaar verbonden. De afstand tussen de twee is zo'n 60 km.

Het centrum van de stad Bremen met van links naar rechts het stadhuis, de kathedraal en de Landdag (provinciehuis).
En uitzicht over Bremerhaven.

Geografie

De stad Bremen ligt aan de rivier de Wezer. Bremerhaven ligt aan de monding van deze rivier en de kleine rivier de Geeste in de Noordzee. Bremerhaven hoort heette vroeger Wesermünde (Nederlands: Monding van de Weser), maar toen de stad in 1947 bij Bremen werd gevoegd, kreeg zij pas haar huidige naam, Bremerhaven (Nederlands: Haven van Bremen). De haven van Bremen/Bremerhaven is de op-6-na-grootste haven van Europa en de op-51-na-grootste haven van de wereld. In Duitsland zelf is alleen de haven van Hamburg groter.

Immigratie

Pakweg 25% van de bevolking van Bremen komt niet uit Duitsland, maar is een immigrant, of stamt er van een af. De meeste komen uit Turkije, Polen en Servië. In Bremerhaven zit ook het Deutsches Auswandererhaus. Het onderwerp van dit museum is, hoe kan het ook anders, migratie. Het gaat zowel over Duitsers die naar Amerika emigreerden, als buitenlanders die naar Duitsland immigreerden.

Transport

Nog net binnen de deelstaat Bremen ligt de Luchthaven Bremen (Duits: Flughafen Bremen). Hiervandaan gaan er vluchten naar verschillende Europese bestemmingen, waaronder Amsterdam.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrije_Hanzestad_Bremen&oldid=698872"