Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Groothertogdom Hessen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groothertogdom Hessen (en bij de Rijn)
Großherzogtum Hessen (und bei Rhein)

Flagge Großherzogtum Hessen ohne Wappen.svgWappen Deutsches Reich - Grossherzogtum Hessen-LF.png

German Empire - Hesse (1871).svg

Gott, Ehre, Vaterland
God, eer, vaderland

Hoofdstad Darmstadt
Oppervlakte 7682 km²
Aantal inwoners 1.210.000 (in 1905)
Talen Hessisch
Religie Rooms-katholicisme, protestantisme, jodendom
Adellijk huis Huis Brabant
Volkslied Hessenlied
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Duitse mark
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Het Groothertogdom Hessen, Groothertogdom Hessen en bij de Rijn of Hessen-Darmstadt was een land dat bestond van 1806 tot en met 1918. Het Groothertogdom Hessen is onderdeel geweest van de Duitse Bond, de Noord-Duitse Bond en het Duitse Keizerrijk. De hoofdstad van groothertogdom Hessen was Darmstadt.

Geschiedenis

In de Residenzschloss woonden de groothertogen van Hessen.

In 1806 werd Landgraafschap Hessen-Darmstadt een groothertogdom. Door de druk van Napoleon Bonaparte moest Hessen een bondgenootschap sluiten met Frankrijk. Hessen kreeg een heleboel nieuwe gebieden. In 1815, toen Napoleon verslagen was, werd het congres van Wenen opgesteld. Doordat Hessen zich pas laat bij de Geallieerden aangesloot, moest Hessen twee gebieden aanstaan aan Koninkrijk Pruisen. Hessen kreeg daarin ruil voor twee nieuwe gebieden van Pruisen. Dit waren de steden Mainz en Worms. Deze steden lagen aan de Rijn en zouden daarom de Rijnhessen genoemd worden. Het gebied Hessen-Kassel moest afgestaan worden aan Koninkrijk Beieren. Op 3 november 1815 waren de laatste onderhandelingen waarbij Hessen iets kreeg of moest weggeven. Hierna werd Hessen lid van de Duitse Bond. Tijdens de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog stond Hessen aan de kant van Keizerrijk Oostenrijk. Oostenrijk verloor en dus ook Hessen. Hessen werd bezet door Pruisen en moest een aantal gebieden afstaan. Toch bleef Hessen hierna bestaan en mocht lid worden van de Noord-Duitse Bond, wat opgericht was door Pruisen. In 1871 werd Hessen lid van het Duitse Keizerrijk. In 1918, tijdens de Novemberrevolutie, werd de monarchie in Hessen afgeschaft. Hessen werd een republiek onder de naam, Volksstaat Hessen.

Groothertogen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groothertogdom_Hessen&oldid=649440"