Groothertogdom Baden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groothertogdom Baden
Großherzogtum Baden

Flagge Großherzogtum Baden (1891–1918).svgWappen Deutsches Reich - Grossherzogtum Baden.png

Map-DR-Baden.svg

Groothertogdom Baden

Hoofdstad Karlsruhe
Oppervlakte 14.959 km²
Aantal inwoners 2.142.833 (in 1910)
Talen Duits
Religie Rooms-katholicisme, lutheranisme
Adellijk huis Huis Baden
Volkslied Badnerlied
Bestuursvorm Parlementaire monarchie
Munteenheid Badense gulden en Duitse mark
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Het groothertogdom Baden was een groothertogdom. Het bestond van 1806 tot en met 1918. De hoofdstad van het groothertogdom was Karlsruhe.

Geschiedenis

Het monument voor de Badense grondwet in Karlsruhe.

In 1803 werd de markgraaf van Markgraafschap Baden keurvorst van het Heilige Roomse Rijk. In 1806 viel het Heilige Roomse Rijk uit één. Datzelfde jaar werd de Rijnbond gesticht. Door de Rijnbondakte kreeg Baden er een stukje grond bij. De markgraaf van Baden werd vanaf nu groothertog. Baden en Württemberg hadden ruzie met elkaar. In de Rijnbondakte stonden al een aantal dingen om op een oplossing te komen. Toch heeft niet gewerkt. De Vrede van Parijs van 1810 maakte een einde aan de ruzie. Baden kreeg er een stuk grond bij. In 1811 wilde Baden geen bondgenoot meer zijn van Frankrijk. De groothertog verbrak de dit. Door het Congres van Wenen werd in 1815 de Duitse Bond opgericht. Baden deed mee aan de bond. Op het congres van Aken werd de nieuwe opvolger van de groothertog erkend. Dit werd gedaan omdat de groothertog een kind had met een vrouw die niet van adel was. In datzelfde jaar gaf Oostenrijk het Vorstendom von der Leyen aan Baden. Baden gaf vervolgens het graafschap Steinfield aan Beieren. Tijdens de maartrevolutie wilden de mensen die voor een republiek waren de macht overnemen. De groothertog van Baden riep de hulp in van de koning van Pruisen. Baden deed vervolgens mee aan de Frans-Pruisische oorlog. Baden stond aan de kant van Pruisen. Hierna trad Baden toe tot het Duitse Keizerrijk. In 1918 werd de monarchie in Duitsland afgeschaft. Baden werd een republiek, Republiek Baden.

Groothertogen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groothertogdom_Baden&oldid=512981"