Saksen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Vrijstaat Saksen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoek je een andere betekenis van Saksen? Klik dan hier!
Vrijstaat Saksen
Freistaat Sachsen
Deutschland Lage von Sachsen.svg
Flag of Saxony.svg
Hoofdstad Dresden
Inwoners 4.046.385
Oppervlakte 18.338 km²
Minister-president Stanislaw Tillich (CDU)
Website www.sachsen.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Saksen, of Vrijstaat Saksen, is een deelstaat in het oosten van Duitsland.

Saksen grenst in het oosten aan Polen, in het zuiden aan Tsjechië, in het westen aan de deelstaten Beieren en Thüringen, in noordwesten aan Saksen-Anhalt en in het noorden aan Brandenburg. De hoofdstad van Saksen is Dresden. Andere belangrijke steden zijn Leipzig, Chemnitz en Zwickau.

Geschiedenis

De Albrechtsburg in Meißen (spreek uit als Meissen).

De naam Saksen komt al heel erg lang voor in de geschiedenis en vele landen hebben de naam Saksen gehad. De Saksen waren oorspronkelijk een volk. Ze leefden tussen de Elbe, de Wezer en de Eider. Ergens in de 7de eeuw ontstond het Hertogdom Saksen. Dit wordt ook wel het stamhertogdom Saksen genoemd. Aangezien er veel landen en koningshuizen uit zijn ontstaan. Het stamhertogdom heeft uiteindelijk tot 1180 bestaan, toen overleed de laatste hertog en ontstonden er twee takken. Dit waren Saksen-Lauenberg en Saksen-Wittenberg. Deze kregen allebei een stuk land. Later (in de 19de eeuw) zou Saksen-Lauenberg zijn grond zijn kwijtgeraakt aan koninkrijk Pruisen. Saksen-Wittenberg werd uiteindelijk in 1423 een keurvorstendom onder de naam Saksen (zonder Wittenberg erachter). Omdat het adellijk huis van het land uiteindelijk werd verdeeld in twee linie's, de Ernestijnse en de Albertijnse, werd Saksen tijdens het verdrag van Liepzig verdeeld in twee hertogdommen.

Dit bleef zo tot 1547. Toen werd Saksen weer één keurvorstendom. Ondertussen ontstonden er allerlei kleine landjes met de naam Saksen en een achtervoegsel. Een voorbeeld hiervan was Hertogdom Saksen-Coburg en Gotha. Deze kleine landjes vormden samen met andere landjes de Ernestijnse hertogdommen, want die waren overgebleven uit de Ernestijnse tak van Huis Wettin (het adellijk huis van Saksen). De Albertijnse tak regeerde in het Keurvorstendom Saksen. In 1806 werd dit keurvorstendom verheven tot koninkrijk, koninkrijk Saksen. Na de Eerste Wereldoorlog brak in 1918 de Novemberrevolutie uit. Hierdoor werd de monarchie afgeschaft en ontstond de Vrijstaat Saksen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Saksen bestuurd door de Sovjet-Unie. In 1952 werd de deelstaat opgeheven. Het hoorde toen al bij Oost-Duitsland en Saksen werd verdeeld in kleinere districten. Op 22 juli 1990 werd besloten om de districten op te heffen en er weer één Saksen van te maken. Op 3 oktober 1990 ging dit in werking.

Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van Saksen. Hierop staan ook nog de vroegere Direktionsbezirke.

Saksen is verdeeld in 10 landkreisen en 3 kreisfreie steden. Per 2008 was Saksen ook nog eens verdeeld in drie Direktionsbezirke, oftewel bestuurlijke regio's, maar in 2011 werden deze opgeheven.

Kreisfreie Städte


Wist je dat...

  • ...Saks, Saska en Saksan is het Finse woord voor Duitsland, Duits en vele andere dingen met het woord Duits erin?


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saksen&oldid=666108"