Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Elbe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Elbe stroomt door een dal

De Elbe is een rivier in die stroomt door Duitsland en Tsjechië. De rivier ontspringt in het Reuzengebergte en mondt uit in de Noordzee. In het Tsjechisch wordt de rivier Labe genoemd en in het Duits Elbe. De rivier is 1164 kilometer lang en is één van de belangrijkste rivieren van Europa.

In het Tsjechische Reuzengebergte ontspringt de Elbe. Bij Dresden komt de rivier Duitsland binnen. Hierna stroomt de rivier verder en gaat langs Maagdenburg en Dessau. Bij Lauenburg is er een kanaal van de rivier naar de Oostzee gegraven. Hierdoor kan men via de rivier ook Lübeck bereiken, vroeger een belangrijke handelsstad. De bekendste stad aan de Elbe is misschien wel Hamburg. Hier splitst de Elbe zich namelijk in tweeën en wordt later weer herenigd. Uiteindelijk stroomt de Elbe de Noordzee in.

Voor de scheepvaart is de Elbe vooral belangrijk, al sinds 1842. Tot 2009 stond het dal van de Elbe bij Dresden op de Werelderfgoedlijst. Vanwege de bouw van een brug is deze titel weer ingenomen. Toch klagen de Dresdenaren niet. Ze vinden een goede bereikbaarheid toch iets belangrijker.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elbe&oldid=687455"