Wiesbaden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiesbaden
DEU Wiesbaden COA.svg Lage der kreisfreien Stadt Wiesbaden in Deutschland.gif
Deelstaat Hessen
Kreis Geen Kreis
Inwoners 274.000
Oppervlakte 204 km²
Burgemeester Sven Gerich
Website http://www.wiesbaden.de
Portaal Portal.svg Duitsland
De Marktkirche is de grootste kerk van Wiesbaden en staat in het centrum.
Het Kurhaus van Wiesbaden.

Wiesbaden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Hessen. De oppervlakte is 204,1 km² en er wonen 274 000 mensen, dat zijn 1 343 inwoners per km². Wiesbaden ligt aan de rechteroever van de Rijn, tegenover de stad Mainz. Na Frankfurt am Main is het de grootste stad van de deelstaat. Wiesbaden ligt aan een bron en is een bekend kuuroord. Wiesbaden is een van de welvarendste steden in Duitsland.

Omdat Wiesbaden aan een bron ligt, wonen er al lang mensen. In de tijd van de Romeinen kreeg het een stadsmuur en in de Middeleeuwen werd het een klein stadje. Het lag in het hertogdom Nassau. Uit Nassau komt ook Willem van Oranje en daarom staat voor de Marktkirche een beeld van hem. In de 19de eeuw werd het een belangrijk kuuroord voor rijke mensen en de stad bloeide snel op. Wiesbaden heeft niet geleden onder Amerikaanse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Wiesbaden ligt op 115 meter hoogte in het uiterste zuiden van de deelstaat Hessen. Wiesbaden maakt deel uit van het Rijn-Main-Gebied, een grote metropool met meer dan 5 miljoen inwoners! Grote steden in de buurt zijn Darmstadt, Mainz en Frankfurt am Main. Wiesbaden heeft een gematigd klimaat, een van de warmste van de Duitse steden zelfs! Jaarlijks valt er zo een 638 mm regen.

Wiesbaden heeft ongeveer 17 procent buitenlandse bewoners. De tien grootste buitenlandse groepen zijn: Turken, Italianen, Polen, Grieken, Serviërs, Marokkanen, Roemenen, Amerikanen, Bulgaren, Portugezen. Verder wonen er nog 431 Nederlanders en 149 Belgen. Van de bewoners is 24% katholiek, 28% protestants en 48% gelooft in iets anders of is ongelovig. Het aantal gelovigen daalt vrij snel.

De stad ligt aan vier autosnelwegen, die zowat de drukste van heel Hessen zijn. Het grootste station is het Wiesbaden Hauptbahnhof, dat verwerkt dagelijks zo'n 40.000 reizigers. Er is een goed geregeld openbaar vervoersysteem. De bussen rijden om de 10 minuten en horen bij de ESWE. Op 30 kilometer afstand ligt het vliegveld van Frankfurt am Main, dat tegenwoordig het op twee na grootste van Europa is.

Bezienswaardigheden

Het Stadhuis (Neues Rathaus) van Wiesbaden.
  • Marktkirche, een grote kerk
  • Hessische Staatstheater
  • Het Kurhaus, waar ook een casino zit
  • Het Kurpark, achter het Kurhaus
  • Wilhelmstraße, een belangrijke winkelstraat
  • Stadhuis van Wiesbaden

Partnersteden

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wiesbaden&oldid=665846"