Red Scare

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Red Scare wordt ook wel 'de angst voor het communisme' genoemd. Het communisme is een politieke stroming. Een kenmerk van het communisme is bijvoorbeeld de klasseloze samenleving, iedereen is gelijk. Ook is een kenmerk dat het verdiende geld eerlijk verdeeld wordt. Of je nou advocaat bent of schoonmaker, iedereen verdiende evenveel. Dat komt omdat in het communisme alles van de staat is. In Nederland heb je dat niet. In Nederland zijn wij kapitalistisch. Dat gaat er vanuit dat iedereen individueel (voor zichzelf) is. Het geld wat jij verdient, mag je ook zelf houden en gaat niet eerst naar de regering.

Het begin (1917-1947)

Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kreeg Rusland een communistische leider, Lenin genaamd. Lenin wilde een communistische wereldrevolutie. Oftewel: hij wilde dat de hele wereld communistisch werd. Na Lenin kwam een nieuwe leider, Stalin aan de macht. Hij maakt van Rusland een totalitaire staat. Dat betekend dat Stalin alles controleerde in het land. Wij kennen in Nederland nog wel privacy rechten, dat je dingen voor jezelf mag houden. Maar in een totalitaire staat is dat niet aan de orde.

Amerikaanse president Truman

In Amerika heerste het kapitalisme. Amerika keek met vijandige ogen naar Rusland, en Rusland keek terug. Beide grootmachten (je hebt dan veel macht in de wereld als het gaat om bijvoorbeeld geld, wapens, legereenheden)waren bang dat de ander zichzelf ging uitbreiden. Als gevolg van die angst ontstond de Koude Oorlog. De Koude Oorlog dankt zijn naam aan het feit dat het geen 'echte' oorlog was. Er werd vooral gedreigd maar er is nooit rechtstreeks gevochten. Wel liepen de spanningen hoog op. Bijvoorbeeld net na de Tweede Wereldoorlog. Duitsland had verloren en Engeland, Rusland, Amerika en de Fransen gingen Duitsland verdelen en er moesten beslissingen werden gemaakt. Want, stel je voor dat jij iets moet delen met een ander? Dan moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. Maar Rusland en Amerika zijn water en vuur. Totaal het tegenovergestelde van elkaar. Kijk bijvoorbeeld maar naar de politieke stroming: communisme (Rusland) en kapitalisme (Amerika).

Amerika zat ondertussen nog steeds met het communisme in de maag. Er moest een plan worden gemaakt voor als Rusland opeens het communisme wilde gaan uitbreiden en echt die wereldrevolutie (een revolutie is een periode waarin onverwacht grote veranderingen komen) wilde starten. Amerika had een kernbom weten te maken. Als reactie daarop ging Rusland meteen aan de slag om er ook een paar te maken, om niet onder te doen voor Amerika. Ook was het een manier om angst te zaaien. Want als jij een goed wapen hebt, dan kan je de ander makkelijk verslaan. Er ontstond een wapenwedloop. Dat hield in dat Rusland en Amerika elkaar probeerden te overtreffen met de wapens en de hoeveelheid.

In 1947 besloot de Amerikaanse president Truman de Trumandoctrine in te brengen. De Trumandoctrine hield in dat wanneer een kapitalistisch Europees land zich bedreigd voelde door de communisten, dat land kon rekenen op steun van Amerika. Amerika zou dan geld, wapens en soldaten sturen zodat het land zich kon verdedigen tegen het communisme.

McCarthyisme (1947-1954)

In de eerste Red Scare (1919-1920) werd er ook al gebruik gemaakt van propaganda.

Er zijn twee vlagen geweest van de Red Scare. De eerste Red Scare ontstond net na de Eerste Wereldoorlog, toen Lenin aan de macht kwam in Rusland en zijn idee over een communistische wereld uitsprak. In Amerika ontstond toen de eerste angst voor het communisme. Die angst duurde maar een jaar (1919-1920).

Joseph McCarthy

De tweede Red Scare kwam opzetten ten tijde van de Trumandoctrine. In Amerika kwam de angst voor het communisme weer opzetten. De Amerikaanse senator Joseph McCarthy kon de angst voeden van de mensen. Hij had een lijst opgesteld met 205 namen van Russische spionnen die werkten op het ministerie van defensie en in Hollywood zaten. Hij beschuldigde die mensen ervan dat zij probeerden te infiltreren en het communisme wilden verspreiden. Dat nieuws sloeg in als een bom. De Amerikaanse burgers die werden angstig. Iedereen die maar verdacht werd van communistische ideeën werd opgesloten en ondervraagd. Vaak kregen zij een lange celstraf, zodat zij niemand konden beïnvloeden. McCarthy zorgde ervoor dat, in tegenstelling tot de eerste Red Scare, er telkens nieuwe beschuldigingen kwamen. Hij verspreidde zijn beschuldigingen via de media. Na een tijdje werden zijn beschuldigingen steeds heviger, mensen gingen twijfelen aan zijn betrouwbaarheid. In 1954 geloofde niemand meer in de beschuldigingen van McCarthy.

Nederland en Europa na de Red Scare

In Nederland zag je dat ook de mensen met een communistisch idee werden afgestoten. Dat kwam doordat na de Tweede Wereldoorlog er Amerikaanse investeerders en diplomaten naar Nederland/Europa waren gekomen, om ook de wederopbouw te stimuleren. Met de Amerikaanse investeerders en diplomaten verbeterde ook de communicatie tussen West-Europa en Amerika. Amerika heeft veel betekend voor West-Europa. Amerikaanse invloeden kwamen steeds meer in Europa (Amerikanisering). Denk aan McDonalds, muziek, films, de taal...

Bibliografie
  1. Joost van Oort - JORTgeschiedenis. (2018, 31 januari). 5. De Blokkade van Berlijn (HAVO - HC Koude Oorlog). Geraadpleegd op 27 oktober 2018
  2. Joost van Oort - JORTgeschiedenis. (2016, 14 februari). 5. McCarthyisme in de VS (VWO - HC Koude Oorlog). Geraadpleegd op 27 oktober 2018
  3. Koops, E. (2018, 20 april). Red Scare - de 'Rode Angst' en het McCarthyisme. Geraadpleegd op 27 oktober 2018
  4. Kromhout, B. (2015, oktober). Communistenvrees in de Verenigde Staten. Geraadpleegd op 27 oktober 2018
  5. Blueskens, L., & Koster, M. (z.d.). Hoe machtig is Poetin? | NPO Focus. Geraadpleegd op 27 oktober 2018
  6. Vanden Berghe, Y. (1987). De koude oorlog - Een nieuwe geschiedenis (1917-1991) (5e ed.). Leuven, België: Acco.
  7. Van den Wijngaert, M., & De Prins, H. (2008). Oost tegen West, Noord tegen Zuid - de wereldgeschiedenis vanaf 1950 (5e ed.). Apeldoorn, Nederland: Garant.
  8. De Bruin, R., & Bosua, M. (2013). Geschiedenis geven (3e ed.). Assen, Nederland: Van Gorcum
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Red_Scare&oldid=681740"