Walt Whitman

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walt Whitman - George Collins Cox.jpg

Walter (Walt) Whitman (West Hills (New York), 31 mei 1819 – Camden (New Jersey), 26 maart 1892) was een van de bekendste Amerikaanse dichters van de 19e eeuw. Whitman is bekend vanwege zijn dichtbundel Leaves of Grass, waaraan hij tijdens zijn hele leven gedichten aan bleef toevoegen. Whitman behoort zowel tot de romantiek als het realisme; twee belangrijkste stromingen tijdens de 19e eeuw.

Whitman gebruikte het vrij vers voor zijn gedichten. Zijn gedichten gingen over de Verenigde Staten zelf en vooral de Amerikaanse manier van leven. Whitman geloofde dat ieder onderdeel van Amerika gevierd moest worden, ook omstreden dingen. Whitman werkte tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in ziekenhuizen. In het begin was hij erg positief over de oorlog, wat duidelijk te zien is in zijn gedicht Beat! Beat! Drums!. Whitman raakte echter gechoqueerd met het zien van gewonde soldaten en werd negatief over de oorlog. Een van Whitmans bekendste gedichten is When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd, dat hij schreef na de moord op Abraham Lincoln. Net als het gehele land, rouwde Whitman om zijn dood. Whitman wordt gezien als de grootste Amerikaanse dichter, aangezien hij iedereen betrekt in zijn beeld van Amerika.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Walt_Whitman&oldid=672163"