Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Japan

William T. Sherman

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf William Sherman)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William sherman.jpg

William Tecumseh Sherman (Lancaster (Ohio), 8 februari 1820 – New York City, 14 februari 1891) was een Amerikaans generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, die vocht aan zijde van de Unie (het noorden). Sherman diende eerder als soldaat in de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog. Tijdens de Burgeroorlog vocht hij onder generaal Ulysses S. Grant in het westen; later had hij de leiding tijdens de Atlantaveldtocht.

Sherman is vooral bekend vanwege zijn Mars naar de Zee door Georgia na de inname van Atlanta. Tijdens deze mars naar de havenstad Savannah verbrandde hij alles wat hij in zijn pad tegen kwam. Vervolgens trok hij naar South Carolina. Sherman staat bekend vanwege zijn brute campagnes tegen het Zuiden. Later voerde hij dezelfde campagnes tegen inheemse volkeren. Sherman werd later gevraagd door de Republikeinse Partij als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 1884. Sherman weigerde dit en een weigeraar voor presidentskandidaat wordt nog altijd een Sherman genoemd. Ondanks zijn omstreden oorlogsvoering wordt Sherman beschouwd als de eerste moderne generaal.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=William_T._Sherman&oldid=670347"