Lincoln Memorial

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het monument van buiten.

De Lincoln Memorial (in het Nederlands ook wel het Lincolnmonument genoemd) is een monument in Washington D.C. ter ere van president Abraham Lincoln. Lincoln was president tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en schafde de slavernij in het gehele land af. Het is één van de bekendste monumenten in de stad en ligt aan het einde van de National Mall, Het monument is van 8 uur 's morgens tot middernacht geopend. Het staat in een lijn met het Washington Monument en het Capitool. De Lincoln Memorial Reflecting Pool ligt tussen de Lincoln Memorial en het Washington Monument.

Het monument is gebouwd naar de tempels van het Oude Griekenland en werd geopend in 1922. Binnenin de tempel staat een groot wit standbeeld van Lincoln zittend op een stoel. Aan de muren staan twee van zijn beroemdste speeches afgebeeld; de Gettysburg Adress en de speech tijdens zijn tweede beëdiging. Bij het monument hebben ook beroemde historische monumenten plaatsgevonden. Zo gaf Martin Luther King zijn beroemde speech I Have a Dream voor het monument tijdens de mars naar Washington. Op de achterzijde van het biljet van 5 Amerikaanse dollar staat het monument afgebeeld (met Lincoln zelf op de voorkant).

De Lincoln Memorial wordt voor veel Amerikanen als "heilige plek" gezien. Zij zien het als het symbool van de eenheid en waarden van hun land.

Geschiedenis

Bouw

President Warren G. Harding opent het monument in 1922.

De moord op Abraham Lincoln werd gezien als een shock gezien. Drie jaar na zijn dood, in 1868, werd er een standbeeld geplaats in het stadhuis van Washington D.C. Toch wilden veel politici en inwoners van de stad een permanent monument om Lincoln te eren. Al in 1867 keurde het Amerikaans Congres een wet voor dit monument goed. Toch duurde het tot de 20e eeuw voordat er begonnen werd met de bouw van het monument. In 1901, 1902 en 1908 werden er voorstellen gedaan om een monument te bouwen. Deze voorstellen werden steeds tegengehouden door Joe Cannon. Toch werd het voorstel van 1910 goedgekeurd, waarna president William Howard Taft een commissie opstelde.

Er was veel onenigheid over het monument. Architect Henry Bacon stelde een grote Griekse tempel voor, maar veel politici vonden dit niet bij Lincoln passen. In plaats daarvan wilden ze een simpel houten hutje bouwen. Ook over de locatie was veel gedoe. Het monument werd immers gebouwd in een moeras. Hoewel men dit gedeelte aan het droogleggen was, was het nog steeds erg nat. Toch werd deze locatie gekozen, aangezien het monument in rechte lijn met het Washington Monument en het Capitool stond. In 1914 werd het ontwerp goedgekeurd en in 1915 begon de bouw. In 1920 werd het ontwerp nog iets veranderd, maar het project liep geen vertraging op.

In 1922 werd het monument geopend door president Warren G. Harding in het bijzijn van onder anderen de zoon van Lincoln.

Sindsdien

Martin Luther King tijdens zijn speech in 1963

Sinds de opening werd de Lincoln Memorial gezien als een heilige plek. Lincoln is voor veel Amerikanen de beste president die het land ooit gehad heeft. Zijn presidentschap namelijk samen met de Amerikaanse Burgeroorlog, waarbij de Zuidelijke Staten zich afscheidden van de Noordelijke. Lincoln wist de Verenigde Staten bij elkaar te houden en de slavernij af te schaffen. Desondanks was er nog steeds Rassensegregatie in de Verenigde Staten. Dit betekent dat blanke en zwarte Amerikanen afzonderlijk van elkaar leven. Zij hadden gescheiden scholen, toiletten, drinkfonteinen, wijken, etc. De mensenrechtenbeweging die de rassensegregatie wilde afschaffen begon de Lincoln Memorial daarom te gebruiken als plaats voor protesten en demonstraties.

In 1939 trad de Afro-Amerikaanse zangeres Marian Anderson op voor het monument. Zij zou eigenlijk optreden in de Constitution Hall, maar mocht vanwege haar huidskleur niet naar binnen. First lady Eleanor Roosevelt stelde hierdoor voor om een concert te geven voor het monument. Dit werd op de radio uitgezonden en 75.000 mensen kwamen kijken. In 1947 gaf president Harry S. Truman een speech vanaf het monument om de discriminatie van Afro-Amerikanen te stoppen. De bekendste gebeurtenis bij het monument vond plaats in 1963. Tijdens de mars naar Washington gaf Martin Luther King zijn beroemde speech I Have a Dream voor het monument. Hij koos deze locatie aangezien Lincoln precies 100 jaar eerder de Emancipation Proclamation had uitgeroepen, waarmee de slavernij begon te worden afgeschaft. In 1983 en 2003 werden nieuwe protesten tegen discriminatie hij het monument gehouden. Overigens vonden ook veel protesten tegen de Vietnamoorlog plaats bij het monument, zoals in 1970.

In 2017 werd het monument beschadigd en beklad. Later dat jaar werd het monument opnieuw beklad. Tijdens de protesten na de dood van George Floyd in 2020 werd het monument opnieuw beklad.

Het gebouw

Buitenkant

De namen van de staten op de fries

Van buiten ziet het gebouw eruit als een Griekse tempel, die van boven af rechthoekig is. Het monument is 57,8 meter lang en 36,1 meter breed. Het gebouw is 30 meter hoog en gemaakt van marmer uit de staat Colorado. Het gebouw heeft 36 zuilen gebouwd in de stijl van de Dorische orde. Deze 36 zuilen symboliseren de 36 staten waaruit de Verenigde Staten bestond tijdens Lincolns dood. Iedere zuil is 13 meter hoog en 7,5 meter breed. Op de rand boven de zuilen zijn de namen van deze 36 staten geschreven met het jaar waarin zij toetraden (in Romeinse cijfers). Daar boven is een rand toegevoegd met adelaars en laurierkansen. Het monument heeft binnen natuurlijk licht door 3 grote dakramen, die van de voorkant niet zichtbaar zijn.

Rondom het monument is een grote rotonde aangelegd voor doorgaand verkeer. Deze rotonde wordt de Lincoln Memorial Circle genoemd. De rotonde ligt tussen het monument en de Lincoln Memorial Reflecting Pool in. Via een trap bereikt men het monument. Deze trap is gemaakt van marmer met paarsachtige kleur dat uit de staat Tennessee komt.

Binnenkant

Het standbeeld van Abraham Lincoln

De binnenkant van het monument is drie delen verdeeld door een rij van zuilen uit de Ionische orde aan beide kanten. Aan beide kanten staan vier van deze zuilen. De kleine ruimtes links en rechts bevatten speeches van Lincoln, namelijk de Gettysburg Adress en de tekst van zijn tweede beëdiging tot president in 1865.

De middelste en grootste ruimte bevat een enorm wit marmeren standbeeld van een zittende Abraham Lincoln. Dit beeld is gemaakt door Daniel Chester French. Het beeld is 5,8 meter hoog en staat ook nog eens op een sokkel van 3 meter hoog. Boven het beeld in de tempel staat geschreven in het Engels:

Aanhalingsteken openen

IN THIS TEMPLE AS IN THE HEARTS OF THE PEOPLE FOR WHOM HE SAVED THE UNION THE MEMORY OF ABRAHAM LINCOLN IS ENSHRINED FOREVER
In deze tempel, zoals in de harten van de mensen voor wie hij de unie redde, is de herinnering aan Abraham Lincoln voor eeuwig vastgelegd

Aanhalingsteken sluiten

Sommige Amerikanen beweren dat op de achterkant van Lincolns hoofd het gezicht van Robert E. Lee is afgebeeld. Lee was de generaal van de Zuidelijke Staten, die tegen Lincoln vochten, tijdens de oorlog. Dit is een legende en niet waar. Een andere legende is dat de handen van Lincoln de letters A en L lijken te vormen, de initialen van Abraham Lincoln. Hoewel de National Park Service zegt dat dit niet waar is, zeggen veel historici dat dit de bedoeling van de beeldhouwer geweest had kunnen zijn.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lincoln_Memorial&oldid=840288"