Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Eleanor Roosevelt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eleanor Roosevelt - NARA - 196529.jpg

Anna Eleanor Roosevelt (New York City, 11 oktober 1884 – aldaar, 7 november 1962) was een Amerikaanse politica en activiste. Eleanor Roosevelt was de vrouw van president Franklin D. Roosevelt. Tijdens zijn presidentschap was zij de First Lady van de Verenigde Staten, tussen 1933 tot en met 1945. Roosevelt hervormde de rol, die de First Lady had. Roosevelt was ook degene die het langst First Lady is geweest, voor 12 jaar.

De First Ladies vóór Eleanor Roosevelt ondersteunden de president alleen emotioneel. Roosevelt was de eerste First Lady die zich openlijk met de politiek en het beleid van haar man ging bemoeien. Ze reisden door de gehele Verenigde Staten en ook naar andere landen voor het promoten van de Verenigde Staten. Roosevelt staat tegenwoordig bekend voor haar inzet voor de mensenrechten. Na de Tweede Wereldoorlog bleef ze zich hiervoor inzetten. Ze werd voorzitter van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties tussen 1946 en 1952. Onder haar voorzitterschap werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen, waarvan zij een van de grondlegger was. Ook zette zich ervoor in dat de verklaring werd aangenomen in 1948. Mede hierdoor word Eleanor Roosevelt ook wel de First Lady van de Wereld genoemd; een naam die president Harry S. Truman haar gaf.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eleanor_Roosevelt&oldid=725210"