Marmer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marmer in Libië

Marmer is een gesteente dat bestaat uit kalksteen. Marmer is een geliefd materiaal in de bouwwereld, vanwege zijn lichtval, symmetrie en vastheid. Hierdoor is marmer ook erg duur. Doordat het zo duur is worden soms op houten panelen marmer nageschilderd. Dit noemen we marmeren. Marmer is door de prijs vaak voor de rijken weggelegd, maar ook in openbare gebouwen is het te vinden. Zo is een groot gedeelte van het stadhuis van Leiden bekleed met marmer. Je moet nagaan dat dit na de Tweede Wereldoorlog werd gedaan, toen de marmerprijs was ingestort (marmer was goedkoper). De Leidenaren hebben toen breed ingekocht, ze hebben ongeveer twee derde van de Nederlandse marmermarkt ingekocht.

Marmer komt voor in Italië, België, Turkije en Griekenland. Het wordt gewonnen uit de grond. Marmer is er in het wit, grijs en roze. Zwart marmer is eigenlijk geen marmer, maar natuursteen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marmer&oldid=663871"