Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Washington Monument

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Washington Monument, met daarachter het Witte Huis

Het Washington Monument (in het Nederlands ook geschreven als Washingtonmonument) is een monument is de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Het monument is net als de hoofdstad genoemd naar George Washington, de eerste Amerikaanse president. Het monument is 169 meter hoog en heeft de vorm van een obelisk. Het monument is onderdeel van de National Mall, waarin veel monumenten en musea staan.

Het monument werd ontworpen door Robert Mills. In 1848 werd gestart met de bouw van het monument, maar deze werd pas in 1884 voltooid. De redenen hiervoor was een tekort aan middelen gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog. Voor de oorlog was de eerste 48 meter van het monument geplaatst. Het monument is gemaakt van marmer. Door het stilliggen van de bouw is er op 48 meter een klein kleurverschil in de marmer.

Het monument is publiek toegankelijk. Een lift neemt bezoekers mee naar de top van het monument. Hierin zijn vier kleine ramen geplaatst voor uitzicht over de stad.

Geschiedenis

Ontstaan

Het oorspronkelijke monument

Het idee voor het Washington Monument ontstond na de dood van Washington in 1799. Washington was de leidende generaal tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en werd later de eerste president van de Verenigde Staten. Hij wordt vaak gezien als de vader des vaderlands van zijn land. Al na de Onafhankelijkheidsoorlog (toen Washington nog leefde) waren er plannen voor een monument. Deze moest er komen in de nieuwe hoofdstad, Washington D.C. De bouw van deze nieuwe hoofdstad duurde echter tot 1800, waardoor Washington deze nooit heeft kunnen zien. Na zijn dood in 1799 stemde het Amerikaans Congres over een monument voor Washington, maar dit werd tegengehouden door de partij van Thomas Jefferson (de Democratisch-Republikeinse Partij). Dit kwam doordat Jefferson Washington zag als een symbool van zijn vijand, de Federalistische Partij.

Pas in 1833 begon het idee voor het Washington Monument weer populair te worden. Er werd een vereniging opgericht om geld in te zamelen voor de bouw van het monument. Tegen 1836 was er genoeg geld en werd Robert Mills gevraagd een monument te ontwerpen. Mills stond namelijk bekend om zijn bouwstijl, die door de Oude Grieken en Romeinen was beïnvloed. Hierdoor zou het monument goed passen bij de andere gebouwen in de stad, die in dezelfde stijl gebouwd waren. Mills wilde een obelisk bouwen, die vooral in het Oude Egypte veel voorkwamen. Daarnaast wilde Mills een soort van Griekse tempel onder de obelisk bouwen met galerijen en zuilen. Dit laatste werd later geschrapt, aangezien het ontwerp te duur werd gevonden. Hierdoor bevat het huidige monument geen Griekse tempel en bestaat uit een normale grote zuil.

Bouw

Het onafgebouwde monument in 1860

Op 11 april 1848 besloten dat de bouw kon gaan beginnen. Het Washington Monument werd gebouwd in een rechte lijn met zowel het Witte Huis als het Capitool, tegenwoordig het midden van de National Mall. Deze plek was toentertijd een groot park dat expres vrijgehouden was. Oorspronkelijk zou er namelijk een ruiterstandbeeld van Washington op de plaats van het monument komen. Door geldgebrek is dit standbeeld er nooit gekomen en de plek stond leeg sindsdien. Overigens staat het Washington Monument niet helemaal in een rechte lijn met het Witte Huis. Vanuit het Witte Huis gezien staat het monument meer richting het Capitool. Dit was expres gedaan, aangezien het park grotendeels uit moeras bestond. Hierdoor bestond dat de angst dat het monument zou omvallen wanneer het in één lijn met het Witte Huis werd gezet. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd het moeras drooggelegd.

De bouw begon na het neerleggen van de eerste steen in 1848, maar dit was een symbolische steen. Dit betekent dat de steen niet in het monument werd gebruikt. Pas in 1850 werd een officiële ceremonie gehouden toen de bouw al twee jaar bezig was. Bij deze ceremonie was o.a. toenmalig president Zachary Taylor aanwezig. Taylor liep tijdens de ceremonie een voedselvergiftiging op en overleed vijf dagen later. Vaak wordt gedacht dat er slaven zijn gebruikt voor de bouw van het Washington Monument. De meeste historici denken dat dit niet is, aangezien de stenen door hoogopgeleide en ervaren steenhouwers zijn gemaakt.

In 1854 moet de bouw van het monument worden stop gelegd, aangezien het geld op is. De organisatie achter het project was ook overgenomen door de Know Nothings, een extreem nationalistische groep die tegen immigranten en katholieken was. Het Huis van Afgevaardigden besloot hierdoor de organisatie geen geld meer te geven. Pas in 1859 kreeg het Amerikaans Congres zeggenschap over het monument, maar de bouw bleef stilliggen. Dit had te maken met de Amerikaanse Burgeroorlog, die duurde van 1861 tot 1865. Na de oorlog werd het gebouw gecontroleerd en in 1879 werd de bouw opnieuw opgepakt. Het ontwerp werd toen iets veranderd om het monument steviger te maken. In 1884 bereikte het monument zijn hoogtepunt Je kan nog altijd zien welk deel later gebouwd. Het bovenste gedeelte van het monument is namelijk lichter van kleur dan het onderste gedeelte!

Opening en latere geschiedenis

Het monument tijdens de restauratie in 2013

Op 21 februari 1885 werd het monument officieel geopend door president Chester A. Arthur. Het Washington Monument was op dat moment het hoogste gebouw ter wereld. Vier jaar later, in 1889, verloor het gebouw deze titel toen de Eiffeltoren in Parijs gebouwd werd. Nog altijd is het Washington Monument het hoogste gebouw van Washington D.C. In 1910 werd zelfs besloten dat geen een gebouw in de stad hoger mag zijn dan het monument. Sinds de opening wordt het monument door vele toeristen bezocht. Zij maken een tocht naar de top van het monument van waaruit je de stad kan zien. Sinds 1966 is het monument beschermd.

In december 1982 werden acht toeristen in het monument gegijzeld voor 10 uur door Norman Mayer. Hij was een tegenstander van nucleaire wapens en zag de gijzeling als vorm van protest. Ook claimde hij het monument te willen opblazen en explosieven bij zich te hebben. Dit bleek uiteindelijk niet waar te zijn en buiten Mayer waren er geen slachtoffers. Sindsdien mogen er geen voertuigen langs het monument voorbij rijden, behalve als je hier toestemming voor hebt. Tussen 1998 en 2001 werd het monument gerestaureerd. De restauratie was nodig om kapot steenwerk te repareren en verf aan te brengen. Ook werd beneden in het monument een kleine tentoonstelling geopend over Washingtons leven en de bouw van het monument.

Na de aanslagen op 11 september 2001 werd het monument opnieuw gesloten en pas weer in 2005 heropend. In 2011 werd het monument beschadigd na een aardbeving. Er werden 150 scheuren in het monument gevonden, waardoor deze opnieuw gesloten werd. In 2014 werd het monument hierna opnieuw heropend. Het monument heeft sindsdien veel problemen. Tijdens een nieuwe aardbeving in 2017 heeft het monument problemen met de verlichting. Eerder waren er al problemen met de lift. Hierdoor werd het monument tijdelijk gesloten om de leidingen opnieuw te vervangen. In 2019 werd het monument weer opengesteld, maar door de coronapandemie gesloten in 2020 van maart tot oktober. Na de bestorming van het Amerikaanse Capitool in 2021 werd het Washington Monument tijdelijk gesloten en pas weer geopend in de zomer.

Beschrijving

Het Washington Monument in de nacht

Het Washington Monument is een obelisk 169 meter hoog. Het monument is gemaakt van wit gesteente met uitzondering van de punt. De punt is gemaakt van aluminimum en heeft een geleidingssysteem voor als de bliksem inslaat. Dit komt namelijk doordat het monument vrij hoog is, waardoor het Washington Monument veel kans maakt op een inslag. Van bovenaf gezien heeft het monument de vorm van een vierkant. Sinds 2001 is er een klein gebouwtje bij de ingang geplaatst, waar bezoekers worden gescand. In 2014 is dit gebouw vervangen door een nieuwe. Dit gebouwtje is grotendeels ondergronds gebouwd, waardoor het niet heel erg opvalt. Wat ook niet heel erg opvalt zijn de letters op het monument zelf. Net onder de punt staat aan iedere kant de windrichting in wit marmer afgebeeld.

Het monument heeft een ijzeren constructie. Aan deze constructie zitten ook een lift een trappenhuis vast. De lift neemt de binnenste schaft en de trap de buitenste. Het gebouw bestaat uit een lobby op de bestaande grond, waar een kleine tentoonstelling te zien is over George Washington en het monument zelf. Bezoekers kunnen de trap of de lift omhoog nemen naar het uitzichtplatform. Aan iedere muur zit hier een raam van 1 vierkante meter, waar bezoekers door naar buiten kunnen kijken. In het monument zelf zijn ook verschillende gedenkstenen. Er zijn in totaal 194 van deze gedenkstenen die alle aan de binnenkant te zien zijn. Deze zijn gedoneerd door organisaties, personen, steden, landen en staten.

Rondom het monument staan in een cirkel 50 Amerikaanse vlaggen, die elk één van de staten vertegenwoordigen. Dit is een traditie sinds 1958, toen er 48 staten waren. Toen Hawaï en Alaska een staat werden, werden er twee nieuwe vlaggen toegevoegd. Let op het gaat hierbij om de Amerikaanse vlag en niet om de vlaggen van de staten zelf. Normaal werden alle 50 vlaggen 's avonds naar beneden gehaald en 's ochtends weer omhoog gehesen. De reden is dat men een Amerikaanse vlag 's nachts niet onverlicht mag laten wapperen. Sinds 1971 heeft het Washington Monument een officiële uitzondering hiervoor, waardoor alle vlaggen 24 uur per dag wapperen zonder verlichting.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Washington_Monument&oldid=715657"