Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Eiffeltoren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eiffeltoren
Eiffeltoren in het donker

De Eiffeltoren is een monument in de Franse hoofdstad Parijs. De toren staat in op de linkeroever van de rivier de Seine in het 7de arrondissement. De Eiffeltoren is ook het wereldwijde symbool van Parijs en wordt ook door vele mensen gezien als één van de niet-klassieke wereldwonderen. Op 12 maart 1889 was hij af.

Jaarlijks wordt de Eiffeltoren door meer dan zes miljoen bezoekers per jaar bezocht. Het is daarmee het meest bezochte monument van de hele wereld.

Geschiedenis

De Eiffeltoren werd gebouwd tussen 1887 en 1889. Dat gebeurde toen voor de Wereldtentoonstelling van 1889 en om tegelijk te vieren dat de Franse Revolutie toen 100 jaar was geleden. Aan de bouw van de Eiffeltoren werkten zo'n 250 bouwers. Bijzonder voor die tijd was dat geen enkele arbeider om het leven kwam tijdens het bouwen. Wel verongelukte een arbeider toen hij na werktijd met zijn vrouw de toren beklom.

Op 13 maart 1889 was de Eiffeltoren af, maar op 6 mei werd de toren pas officieel geopend. Het ontwerp kwam van twee ingenieurs die werkten voor Gustave Eiffel. Die kocht het van hen en liet de toren bouwen. Aan het begin van de bouw verzetten veel mensen zich tegen de bouw van wat men de "ijzeren schoorsteen" noemde. Toen de toren groter werd, nam het verzet af. Toen de toren af was vond iedereen hem eigenlijk heel mooi. De toren zou volgens de oorspronkelijke plannen tien jaar na de Wereldtentoonstelling gesloopt worden, maar iedereen vond hem zo mooi dat hij bleef staan. Nu is de toren hét symbool van Parijs.

Een poster voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs met de Eiffeltoren erop.

De toren is voor zijn grootte erg licht. Als je hem zou smelten, zou je op het oppervlakte van de toren een plak van 7 centimeter overhouden. Hij kon nóg lichter. De bogen onder de eerste verdieping waren niet nodig, maar Gustave Eiffel wilde die er toch hebben, om de mensen gerust te stellen, want zo'n boogvorm ziet er natuurlijk veel veiliger uit! De toren was ook niet duur. Als een jaar na de bouw waren de kosten voor de toren terugverdiend.

In het oorspronkelijke plan zou de toren na 20 jaar worden gesloopt, veel Parijzenaren waren hier erg blij mee. Toch bleef de toren staan omdat hij erg belangrijk bleek te zijn voor de communicatie. Zo werd op 12 januari 1908 het eerste radiobericht voor een lange afstand verzonden. Tot 1930 was de Eiffeltoren het hoogste gebouw ter wereld. Na 1930 was het Chrysler Building in New York City het hoogste gebouw ter wereld.

In 1944 is de toren ontsnapt aan een brand die gesticht was door de Duitsers. Op 3 januari 1956 vloog de top van de toren in brand en werd beschadigd.

Vanaf de jaren 70 werd de Eiffeltoren bekender, het was toen samen met onder andere het Louvre en de Arc de Triomphe, een van de bekendste monumenten van Parijs. Tegenwoordig wordt de Eiffeltoren gezien als het symbool van Parijs en is het zelfs één van de bekendste monumenten ter wereld, net als de Chinese Muur en het Empire State Building.

Bouw in beeld

Verdiepingen

Een tekening van de Eiffeltoren met daar op alle maten.

De Eiffeltoren heeft in totaal drie verdiepingen. Ook is er nog een bodem waar de toren op staat. De Eiffeltoren staat op een vlak van 125 bij 125 meter. Dit was een regel van de Wereldtentoonstelling. Op het vlak staan vier poten, die elk met de wind mee bewegen. In drie poten zitten een trappenhuis voor het publiek. In de vierde poot zit een lift voor het personeel. De vier poten staan schuin naar elkaar toe en worden verbonden door bogen. Elke boog heeft een diameter van 74 meter.

De eerste verdieping ligt ongeveer 57 meter boven de bodem. De verdieping heeft een oppervlakte van 4200 m² en er kunnen zo'n 3000 mensen op staan. Aan de buitenkanten van de verdieping staan 72 namen van belangrijke Franse wetenschappers, ingenieurs en andere belangrijke personen uit de 18de en 19de eeuw. Op de eerste verdieping is ook een restaurant, Altitude 95. Het restaurant heet zo omdat altitude zeeniveau betekent en de verdieping 95 meter boven zeeniveau ligt. Ook staan op deze verdieping dingen uit de geschiedenis van de Eiffeltoren.

De tweede verdieping ligt ongeveer 115 meter boven zeeniveau. Het heeft een oppervlakte van 1650 m² en kan 1600 mensen aan. Op de verdieping wordt het uitzicht het beste gevonden, omdat op derde verdieping het soms wat wazig is. In de vloer van de verdieping zijn ramen geplaatst, zodat je naar de eerste verdieping kan kijken. Op de verdieping zit ook een restaurant, Le Jules-Verne. Dit is vernoemd naar de Franse schrijver Jules Verne.

De 72 namen aan de buitenkant van eerste verdieping.

De derde verdieping bevindt zich 275 meter boven zeeniveau. De oppervlakte is 350m² en kan 400 mensen aan. Op de derde verdieping kan je alleen komen met een lift, omdat de trap verboden is voor publiek. Vanaf de derde verdieping kun je een paar trappen nemen, om op een platform uit te komen, wat soms de vierde verdieping wordt genoemd. Op de verdieping is een reconstructie van Museé Grévin. De verdieping is ingericht als een soort kantoor, wat gebruikt werd door Gustave Ferrié in 1910. Hij deed er onderzoek naar draadloze telegrafie. In totaal is de toren 324 meter hoog met antennes.

De 72 namen

Op de buitenkanten van de eerste verdieping staan 72 namen. De namen staan in gouden letters gespeld. Deze namen werden geplaatst naar idee van Gustave Eiffel. Aan het begin van de twintigste eeuw waren ze weggeschilderd, maar tijdens de restauratie in de jaren 80 zijn ze weer hersteld. De 72 namen zijn de namen van allerlei belangrijke Franse mensen uit de 18de en 19de eeuw, zoals wetenschappers en ingenieurs.

Weetjes

Allerlei souvenirs van de Eiffeltoren.
  • Het schilderen van de Eiffeltoren duurt 7 jaar en er is 60 ton verf voor nodig. Er zijn 23 schilders in dienst. Als ze van onder naar boven klaar zijn, kunnen ze weer opnieuw beginnen.
  • Een vrouw wilde ooit zelfmoord plegen, door van de Eiffeltoren af te springen. Echter landde ze op een auto en nadat ze hersteld was trouwde ze met de chauffeur.
  • De Eiffeltoren werd in 1902 door de bliksem getroffen.
  • In 2010 bezochten rond de 6.612.000 mensen de Eiffeltoren.
  • De toren krimpt in de winter acht centimeter. Als de temperatuur stijgt, groeit hij terug naar zijn oorspronkelijke grootte.
  • Tijdens de eerste twee maanden van de opening was er geen lift. Bezoekers moesten via de trap naar boven. De klim duurde een uur.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eiffeltoren&oldid=719213"