Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Arc de Triomphe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De 'Arc de Triomphe' in Parijs

De Arc de Triomphe of de triomfboog is een van de bekendste bouwwerken van Parijs. Hij is gebouwd in het 8ste arrondissement en staat op het Place Charles de Gaulle (vroeger heette het Place de l’Étoile), een van de drukste verkeerspleinen. De triomfboog is de op een na grootste van de wereld, alleen in Noord-Korea staat een nog grotere. De Arc de Triomphe is 50 meter hoog en 45 meter breed. Hij is gebouwd ter ere van de overwinning van Napoleon in de Slag bij Austerlitz tegen de Oostenrijkers. De bouw begon in 1806 en was pas klaar in 1836. Op de muren zijn gedenkplaten aangebracht met de namen van beroemde Franse generaals.

Geschiedenis

De Arc de Triomphe in 2010.

Napoleon Bonaparte had de Slag bij Austerlitz gewonnen en daarom gaf hij een opdracht om de Arc de Triomphe te bouwen. Hij wilde het bouwen om Frankrijk te laten herinneren dat Napoleon had gewonnen. In 1811 was de triomfboog nog geen tien meter hoog. De bouw werd toen stilgelegd, omdat de architect was overleden. Tot aan 1832 lag de bouw stil, maar in 1836 werd het voltooid. Toen Napoleon was overleden, werd zijn lichaam onder de Arc de Triomphe door gereden. Georges-Eugène Haussmann legde in 1854 het plein om de Arc de Triomphe opnieuw aan. Ook kreeg de boog nieuwe versieringen en de voorgevels van de gebouwen op het plein werden in dezelfde stijl gebouwd als de boog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een soldaat omgekomen, waarvan op de dag van vandaag de naam niet bekend is. Deze heet de onbekende soldaat en ligt onder boog begraven. Sinds 1923 staat er op het graf een enorme vlam die nooit uitgaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de boog onbeschadigd.

Beeldhouwwerk

Het ontwerp voor de Arc the Triomphe is gemaakt naar idee van de triomfbogen die de Romeinen maakten. De beelden op de boog zijn gemaakt door allerlei bekende architecten, zoals Jean-Pierre Cortot en François Rude. Op de voor- en achterkant staat bij iedere poot een belangrijk moment uit de Franse geschiedenis. Op de rand van het dak staan allerlei schilden met daarop de overwinningen van Napoleon. Aan de binnenkanten van de boog staan in de poten 558 namen gegraveerd van belangrijke generaals.

Wist je dat...

Het graf van de onbekende soldaat.
  • ...in het Amerikaanse Las Vegas een replica van de Arc the Triomphe staat.
  • ...verschillende mensen al hebben geprobeerd onder de boog door te vliegen. Op 15 maart 1919 probeerde piloot Charles Godefroy het vliegtuig onder de boog door te vliegen en kreeg waarschuwing. In 1981 probeerde Alain Marchand het, wat zijn vliegbrevet (soort rijbewijs voor een vliegtuig) kostte. In 1991 vloog een onbekende piloot niet alleen onder de boog door, maar ook onder de Eiffeltoren door.
  • ...de boog in een rechte lijn staat met het Louvre.
  • ...dat er bij het Louvre ook een triomfboog staat met de naam Arc de Triomphe du Carrousel.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arc_de_Triomphe&oldid=685977"